SKANDAL! HRVATI SILOM DRŽE SRPSKOG GENERALA: Đukić i bez dokaza u zatvoru , splitski sud ipak produžava pritvor (VIDEO)
Foto: Screenshot

Bruka

SKANDAL! HRVATI SILOM DRŽE SRPSKOG GENERALA: Đukić i bez dokaza u zatvoru , splitski sud ipak produžava pritvor (VIDEO)

Hrvatska -

Penzionisani general JNA Borislav Đukić (71), koga je sud u Splitu lane u novembru oglasio krivim za ratni zločin nad civilima u bivšoj Jugoslaviji, mogao bi da ostane u splitskom okružnom zatvoru, iako mu pritvor po sili zakona ističe 8. decembra u ponoć.

Kako navodi Politika, splitski Županijski sud zakazao je za danas hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o određivanju pritvora Đukiću u drugom postupku, u kojem su on i još sedmorica okrivljeni po komandnoj odgovornosti za ratni zločin na području Šibensko-kninske županije.

Đukićev branilac Željko Ostoja kaže za Politiku da bi, da se postupak vodi po zakonu, njegov branjenik trebalo da bude pušten po isteku pritvora, ali da nove okolnosti nagoveštavaju da bi moglo biti drugačije.

Vrhovni sud Hrvatske zakazao je za 6. decembar sednicu na kojoj će razmatrati prostepenu osuđujuću presudu. S obzirom da je presuda doneta bez ikakvog dokaza o krivici optuženog, koji tada nije bio ni blizu brane Peruća, i bez saslušanja ključnih svedoka, koje je predložila odbrana, za očekivati je da Vrhovni sud ukine ovu presudu, navodi Ostoja.

Kako u nedelju 8. decembra ističe maksimalan rok trajanja istražnog pritvora u kome može da bude Đukić, izručen iz Crne Gore Hrvatskoj pre tri godine i devet meseci, ukoliko Vrhovni sud ne donese osuđujuću presudu, on bi morao da bude pušten.

Pošto postoji velika mogućnost da najviša sudska instanca u Hrvatskoj donese zakonitu odluku i ukine pritvor, Županijski sud u Splitu je u drugom postupku zakazao sednicu za danas, 5. decembar, iako je to suprotno zakonu, navodi list.

Ukoliko splitski sud danas donese odluku da se Đukiću odredi istražni zatvor, on neće moći da izađe na slobodu, pošto Vrhovni sud 6. decembra odluku suda u Splitu može da tumači kao nove okolnosti, čime bi Djukiću bio produžen istražni zatvor. Sve navedene okolnosti predstavljaju zloupotrebu suda, smatra Ostoja.

Dodaje da je očito da se ne biraju sredstva da se Đukić po svaku cenu zadrži iza rešetaka.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track