PAO ŠVERCER LUKSUZNIH AUTOMOBILA KOJI JE OJADIO HRVATSKU ZA 403.000 EVRA Objavljen snimak spektakularnog hapšenja
Foto: MUP Hrvatske

utaja poreza

PAO ŠVERCER LUKSUZNIH AUTOMOBILA KOJI JE OJADIO HRVATSKU ZA 403.000 EVRA Objavljen snimak spektakularnog hapšenja

Hrvatska -

U velikoj međunarodnoj akciji policije i USKOKA u Hrvatskoj su pali kriminalci koji su dilovali skupe automobile i utajivali porez, a šteta se meri u milionima kuna.

Uhapšeni su članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih vozila krivotvorenjem poslovne dokumentacije uz korišćenje većeg broja trgovačkih društava, takozvanih „nestajućih“ trgovaca u državama članicama Evropske unije i šire.

foto: MUP Hrvatske

Njihove kriminalne aktivnosti rezultirale su značajnom utajom poreza na dodatu vrednost na štetu države.

Više od 80 policijskih službenika je bilo uključeno u akciju.

foto: MUP Hrvatske

Utvrđeno je da je poznati trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić (48) vodio zločinačko udruženje zbog krivičnih dela utaje poreza ili carine i falsifikovanja isprava. Sumnja se da je povezao još deset ljudi u grupu (starosti između 30 i 47 godina). Među njima je osam Hrvata i dvoje koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH.

foto: MUP Hrvatske

Bašić se sumnjiči da je januara 2018. pa do sredine maja 2019. godine na području Hrvatske i Nemačke, kao osnivač i stvarni menadžer poslovanja jednog trgovačkog društva, povezao u zajedničko delovanje spomenute osumnjičene i dva trgovačka društva.

Prilikom unosa i dalje prodaje vozila visoke klase iz Nemačke u Hrvatsku, izbegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih poreza.

Vozila su kupovali u Nemačkoj i izrađivali neverodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bugarske. Lažno su prikazivali kako je PDV na kola plaćen u stranim državama i time su tim firmama omogućili izbegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

Iz policije navode da istraga traje i dalje, a uvozom više desetina polovnih automobila visoke klase, radi prodaje u Hrvatskoj, država je oštećena za najmanje tri miliona kuna (oko 403.000 evra).

Policija je u koordiniranoj akciji, koja se rukovodila iz Zagreba, uhapsila osumnjičene i podnela odgovarajuće krivične prijave Upravi za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: MUP Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track