HRVATSKA U DRUGOM KRUGU DOBIJA PREDSEDNIKA Posle 99 odsto obrađenih listića: Milanović (29,54 odsto) - Kolinda (26,70)
Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

SKORO KONAČNO

HRVATSKA U DRUGOM KRUGU DOBIJA PREDSEDNIKA Posle 99 odsto obrađenih listića: Milanović (29,54 odsto) - Kolinda (26,70)

Hrvatska -

Kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 29,54 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,70 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, pokazuju skoro konačni nezvanični rezultati.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIK), na osnovu obrađenih 99,14 odsto biračkih mesta, na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 24,43 odsto glasova.

21.30 - Novi rezultai izbora u Hrvatskoj. Zoran Milanović ima 29,53 odsto, Kolinda Grabar-Kitarović - 26,94 odsto, a Miroslav Škoro 24,38 odsto.

20.00 - Državna izvorna komisia Hrvatske je od 20 sati počela da objavljuje prve privremene rezultate izbora koji se zasnivaju na obrađenih 1868 od 6533 biračkih mesta. Milanović je dobio 32,02 ossto glasova, Kolinda 27,99 odsto, Škori 21,78 odsto glasova, prenosi 24sata.hr.

19.30 - Prema izlaznim anketama u drugi krug predsedničkih izbora ulaze kandidat SDP-a Zoran Milanović koji osvaja 29,6 odsto glasova i aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) s 26,4 odsto glasova, prenosi portal Index.hr.

Treći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro s 24,1 odsto glasova. Sjedi nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s 5,8 odsto glasova. Nezavisni Dario Juričan dobio je 4,36 odsto glasova, nezavisna Dalija Orešković 3,28 odsto, Ivan Pernar (SIP) 2,53 odsto glasova a Katarina Peović (RF) 1,11 odsto glasova. Ispod jedan posto glasova dobili su Dejan Kovač - 0,93, Nedeljko Babić - 0,4 i Anto Đapić - 0,36 odsto glasova.

foto: Beta

19.00 - U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta. Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a prema poslednjim anketama, najveću podršku imali su aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer Zoran Milanović i pevač Miroslav Škoro.

Prvi rezultati očekuju se oko 20.00 časova.

17.00 - Trend dobrog odaziva na izbore za hrvatskog predsednika nastavljen je i u nedelju poslepodne, do 16.30 sati glasalo je 38,82 odsto birača, odnosno 1,343 miliona, objavila je Državna izborna komisija.

To je oko 103.000 birača više nego pre pet godina, kada je do 16.30 sati glasalo 36,36 odsto birača.

Zbog vremenske razlike, već su zatvorena biračka mesta u Australiji, Japanu, Kini, Indoneziji i Afganistanu.

16.40 - Građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rešavaju u hodu, ali nema ništa što bi uticalo na regularnost izbora, navode iz hrvatske Državne izborne komisije.

16.05 - U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsednički izbori su već zaključeni, a na sedam biračkih mesta u tim državama glasalo je 1.100 birača.

foto: Tanjug / AP / Darko Bandić

14.34 - DIP je upozorio stožer Miroslava Škore zbog objave navodnih rezultata izbora u Sidneju, objavio je naknadno GONG.

13.55 - Predsednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je jutros u Mostaru na izborima za predsednika Republike Hrvatske.

13.34 - Gong je DIP-u prijavio objavu navodnih rezultata glasanja u Australiji na Facebook stranici Domovina.

12.46 - Svih 11 kandidata za predsednika države je glasalo do 12:30 sati.

12.44 - Kandidat za predsednika Ivan Pernar glasao je u Dečjem vrtiću Špansko.

12.39 - Škoro je drugi put danas prekršio izbornu tišinu. Ponovno je biračima na Fejsbuku sugerisao koji redni broj na listiću da zaokruže, a ponovno se poslužio i forom u koju je ubacio svoj broj na listiću.

12.12 - I predsednički kandidat Zoran Milanović krši izbornu tišinu.

Nakon što je Miroslav Škoro objavio "pitanje dana" o Isusovim apostolima čiji odgovor daje njegov redni broj na glasačkom listiću, izbornu je tišinu, doduše manje eksplicitno, prekršio i Milanović,

On je na Fejsbuku objavio svoju fotografiju na biračkom mestu i napisao: "A kako vi provodite ovo kišno jutro?"

11.59 - Odaziv na izborima do 11:30 15,75 odsto birača. Najveća izlaznost je u Varažinskoj, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a najmanja je u Zadarskoj i Šibensko-Kninskoj.

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj tokom prepodneva glasalo je oko 100.000 birača više nego u isto vreme pre pet godina kada su održani poslednji izbori za šefa države, objavila je Državna izborna komisija (DIP). Pre pet godina, na birališta je do 11.30 izašlo 13,19 odsto birača.

11.43 - Državna izborna komisija će tačno u podne objaviti kolika je izlaznost do 11:30 sati.

foto: Tanjug / AP / Darko Vojinović

11.36 - GONG je objavio kako, osim u dva slučaja zakasnelog otvaranja biračkih mesta, prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, izborno jutro prolazi mirno.

11.23 - Glasala je i kandidatkinja Dalija Orešković. Orešković je glasala u zagrebačkoj VII. gimnaziji u Križanićevoj ulici.

11.06 - Kolinda Grabar-Kitarović došla je da glasa na biralište u OŠ Matka Laginje u Zagrebu. S njom je došao i njen suprug Jakov.

"Pozivam sve birače Hrvatske da izađu na izbore i daju svoj glas. Danas je praznik demokratije i dajte glas", kazala je kratko.

foto: Tanjug / AP / Darko Bandić

10.51 - Glasao je i Mislav Kolakušić u prostorijama MUP-a RH Uprave civilne zaštite u Nehajskoj ulici u Zagrebu.

10.51 - Glasali su i Anto Đapić i Katarina Peović. Đapić je glasao u OŠ Vladimira Bečića u Osijeku, a Peović u Domu za starije Trnje u Zagrebu.

foto: Tanjug / AP / Darko Vojinović

10.45 - Kandidat za predsednika Republike Hrvatske Dejan Kovač glasao je na predsedničkim izborima u zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje.

10.17 - U 10 sati je glasao je Zoran Milanović koji je u OŠ Petra Zrinskog došao u društvu svoje supruge. Bio je dobre volje i namigivao je novinarima.

"Kampanje je završila, odnosno nije. Biće po svemu sudeći drugog kruga. Osećam se rasterećeno, ali ne na način da nemam šta da izgubim. Imamo svi zajedno šta da izgubimo, nego naprosto napravili smo sve, napravio sam sve, dao sam sve od sebe. Ljudi su to imali prilike da vide, pa sad neka odluče", rekao je Milanović.

foto: Tanjug / AP / Darko Vojinović

9.59 - Miroslav Škoro objavom na Fejsbuku krši izbornu tišinu. Škoro je objavio "pitanje dana" o Isusovim apostolima čiji odgovor daje njegov broj na glasačkom listiću.

"Tačan odgovor zaokružite nakon svete mise!" još je napisao Škoro.

9.25 - Premijer Andrej Plenković glasao je nekoliko minuta posle 9 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu.

foto: Profimedia

9.05 - Miroslav Škoro je malo pre 9 sati stigao na biračko mesto u OŠ Gračani gde je glasao. Poručio je ljudima da izađu na izbore uprkos lošem vremenu. Kazao je kako nakon glasanja ide na misu, pa kod kuće na ručak.

foto: Tanjug / AP / Darko Bandić

08.35 - U Bosni i Hercegovini je haos. Kako javlja Klix.ba, član biračkog odbora u Mostaru je zaspao, pa su izbori na jednom biračkom mestu kasnili 20-ak minuta, što je razbesnilo glasače, a novinar i kamerman su izbačeni s birališta.

08.17 - Birališta su otvorena i u Mostaru.

08.02 - Već je glasao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je na biralište došao u društvu supruge Vesne. Komentarisao je "ko rano rani, dve sreće grabi". Bandić je rekao da mu nije žao što se nije kandidovao na ovim izborima.

Na pitanje gde će čekati rezultate izbora kazao je: "Tamo gde treba".

S Bandićem i suprugom bio je i njihov mezimac Rudi.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

07.55 - Predsednički kandidat Dario Juričan glasao je prvi, već u 7 sati. On je glasao u vrtiću na Malašnici.

U prvom krugu predsedničkih izbora kandidati su aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, kandidat najuticajnije opozicione stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, nezavisni kandidat Miroslav Škoro, Neđeljko Babić (HŠČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF) i Ivan Pernar (SIP).

Prema najnovijim anketama, favoriti za drugi krug su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Analitičari ocenjuju da je reč o najneizvesnijim predsedničkim izborima i da bi u drugi krug, koji će biti održan 5. januara, moglo ući čak tri kandidata.

Prema nekima, izvesnije je da će se drugom krugu naći Grabar Kitarovićeva i Milanović, dok minimalne šanse daju mogućnosti da se u drugom krugu nađu aktuelna predsednica i Škoro.

Birališta će biti otvorena u nedelju u 7.00, a zatvorena u 19 sati. Prvi preliminarni rezultati se očekuju iste večeri oko 20 sati.

Pravo glasa na nedeljnim izborima ima nešto od 3,9 miliiona birača, od kojih je s prebivalištem u inostranstvu oko 177.000, najviše u susednoj BiH, njih 93.000, dok ih je u Srbiji nešto manje od 30.000.

U Nemačkoj živi 29.000 hrvatskih drzavljana.

Predsednik Hrvatske bira se na pet godina, a poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno 11. januara 2015, kada je u drugom krugu aktuelna pedsednica Kolinda Grabr Kitarović pobedila dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr/Beta

Foto: Tanjug / AP / Darko Bandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track