BOLNICE PUNE PIJANIH PACIJENATA, DOK SE LEKARI BORE ZA ŽIVOTE: Pandemija u Zagrebu izazvala novi problem
Foto: Profimedia

NE POŠTUJU UVEDENE MERE

BOLNICE PUNE PIJANIH PACIJENATA, DOK SE LEKARI BORE ZA ŽIVOTE: Pandemija u Zagrebu izazvala novi problem

Hrvatska -

Prošli vikend, kada je broj zaraženih novim koronavirusom rapidno rastao, Zagreb je pogodio zemljotres, a ukinut je i javni prevoz, zagrebačka bolnica Sestara Milosrdnica u Vinogradskoj je zabeležila veliki broj onih koji su su u nju stigli zbog alkoholisanosti.

Već je poznato da je prvi dan nakon zatvaranja kafića, bilo najviše hospitalizovanih u jednom danu, njih čak 17. Ali su se te crne brojke nastavile i tokom prošlog vikenda. Vikend pred nama ponovo će nakon hladnih dana biti topao, sunčan, idealan za boravak u prirodi u redovnim situacijama, piše portal 24sata.hr.

Ali ono što ministar Vili Beroš i ostali iz štaba stalno napominju je činjenica: Ako ste napolju držite distancu od dva metra, ne budite u grupama. Dodatni apel stiže i za sve one koji misle da s najbližim prijateljima mogu "popiti koju" i da se druže u zatvorenom ili na otvorenom.

Ukoliko se te mere budu kršile, moguća je dodatna zabrana kretanja i ograničavanje na najviše dve osobe u grupi, što je kao meru na stolu najavio Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Nakon zatvaranja kafića, događa se fenomen koji nije mogao da se predvidi, da u bolnicama postoji enormno veliki broj pijanih ljudi. Ljudi se druže na privatnim zabavama, više porodica su zajedno ili se druže i na kartanju po kućama i stanovima.

To je potpuno kontraproduktivno u suprotnosti sa svime što radimo i protiv čega se borimo. Apeliramo na sve da se ne druže. Znam da je to teško, svi smo mi socijalna bića, ali nikada nismo imali ovakav problem s virusom. Molim vas, ljudi, moramo svesti socijalne kontakte na nulu u borbi protiv širenja zaraze", rekla je Maja Bujević Grba, direktorka Zavoda za hitnu medicinu i članica Štaba civilne zaštite.

Kurir.rs/Radio Sarajevo/24sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track