HRVATI DONELI SKANDALOZNU ODLUKU: Nuklearni otpad odlažu u blizini parka prirode, ugroženo je 250.000 ljudi
Foto: Youtube/BN TV

u neposrednoj blizini Novog Grada

HRVATI DONELI SKANDALOZNU ODLUKU: Nuklearni otpad odlažu u blizini parka prirode, ugroženo je 250.000 ljudi

Hrvatska -

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske dalo je lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane "Krško".

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove reke.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac zatražio je da nadležne institucije provere informacije u vezi sa izgradnjom odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Košarac smatra da je odluka Hrvatske skandalozna i izuzetno problematična, te da posebno zabrinjava to što dolazi u vreme borbe protiv epidemije koronavirusa, kada se svi svim snagama bore da zaštite zdravlje svakog čoveka i što je moguće više ublaže negativne efekte na privredu.

On je tokom dana održao i hitan telefonski razgovor sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom, tokom kojeg je ponovio da je namera Hrvatske da gradi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na granici sa BiH potpuno neprihvatljiva, što je usaglašen stav svih nivoa vlasti u BiH.

Košarac je zaključio da BiH mora iskoristiti sve zakonske mogućnosti da zaštiti životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika, koji bi izgradnjom spornog odlagališta bili ugroženi.

Kurir.rs/Novosti.rs

Foto: Youtube/BN TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track