HRVATSKI LEKARI KAŽNJENI ZBOG BORBE PROTIV KORONE: Skresali im platu za mart, ali je veći šok bila uplata za april
Foto: Profimedia

bruka

HRVATSKI LEKARI KAŽNJENI ZBOG BORBE PROTIV KORONE: Skresali im platu za mart, ali je veći šok bila uplata za april

Hrvatska -

Usred epidemije, pojedini direktori hrvatskih bolnica smanjili su plate medicinskog osoblja, a kršeći Zakon o radu i jasne instrukcije Ministarstva, umesto da im isplaćuju prekovremene i dežurne sate, prebacili su ih u slobodne dane u aprilu.

Ali još veći šok sačekao je lekare u maju, kada su im plate za april drastično smanjene, za neke čak 9.000 kuna (1200 evra). Zbog epidemioloških mera, lekari su raspoređeni u timove, a nakon dve nedelje rada morali su da provedu dve nedelje kod kuće u samoizolaciji.

„Neprijatno smo iznenađeni samovolje rukovodstva određenih bolničkih ustanova. Uprkos pismu ministra zdravlja od 2. aprila, sa jasnim i nedvosmislenim uputstvima o tome kako evidentirati radno vreme i kako izračunati platu u periodu dok su zdravstveni radnici radili u smenama, neke institucije ponovo nisu postupile po tom dopisu, već prema medicinskom osoblju za april, stigla značajno smanjena plata. Ovo je prekršilo čl. 95 Zakona o radu, kao i drugih propisa i uputstava Ministarstva zdravlja “, upozorava predsednica HUBOL-a Ivana Šmit, prenosi Novi list.

Ističe da nijedan lekar nije otišao kući samovoljno, već ga je bolnica rasporedila u skladu sa merama koje su propisali CNIPH i Ministarstvo, "kako bi bolesne radnike ili one koji su u samoizolaciji mogli odmah zameniti zdravima, kako bi se osigurao kontinuitet pristupa zdravstvenoj zaštiti", ističe on.

Ti se dani nikako ne mogu smatrati neradnim, što je, ističe, priznalo i Ministarstvo.

„Dani provedeni kod kuće bili su dani u pripravnosti, jer su vas mogli pozvati na posao u bilo koje vreme. Prema ministrovim uputama, ti dani su, na primer, trebali da budu plaćeni kao godišnji odmor “, ističe Šmit.

Konkretno, izračunali su punu satnicu za osoblje samo 14 dana koje su radili, u tih 14 dana koje su proveli kod kuće, prebačeni su i izračunati su samo prekovremeni sati u kojima su radili prve dve nedelje. Ima nade, jer je, kaže, sisačka bolnica obećala da će rešiti sve nepravilnosti u obračunu, a uverena je da će i sve ostale bolnice učiniti isto.

"Ako ovo ne bude rešeno za mesec ili dva, nemamo drugog izbora nego da izađemo na sud", najavio je šef HUBOL-a.

Kuir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track