PUSTILI SU JE IZ BOLNICE BEZ OBJAŠNJENJA, IZGUBILA JE BEBU: Sada zajedno sa mužem traži pravdu, optužuju KBC Rijeka
Foto: Profimedia

TRAGEDIJA

PUSTILI SU JE IZ BOLNICE BEZ OBJAŠNJENJA, IZGUBILA JE BEBU: Sada zajedno sa mužem traži pravdu, optužuju KBC Rijeka

Hrvatska -

Mladi par uputio je ozbiljne optužbe prema Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Zbog gubitka deteta krenuli su u pravnu bitku, a o svemu je obavešteno i Ministarstvo zdravstva Hrvatske.

Marko Krmpotić i Ivana Sabljak su trebali da postanu roditelji po prvi put. Iako je trudnoća od prvog dana zbog Ivanine autoimune bolesti bila visokorizična, do 35. nedelje nije bilo problema.

Do prvog znaka komplikacija došlo je 13. marta, kada je ginekološkinja primetila zastoj u rastu deteta i uputila ih u bolnicu, piše Dnevnik.hr.

"Došla sam dole, primili su me, odradili su ponovo iste analize koje je odradila i moja ginekološkinja i zaključili da to nije, kako je ona rekla, tako strašno, a dete je po težini zaostajalo pune tri nedelje", ispričala je Ivana.

Nakon toga se dva puta vraćala u bolnicu, što zbog zakazanih analiza, što zbog lošeg stanja. Treći put stigla je s krvarenjem u vozilu hitne pomoći i rodila je mrtvo novorođenče.

foto: Profimedia

"Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo da bude srećno, nije se tako završilo. Ja sam toliko puta dolazila s lošim opštim stanjem i nisam osećala dete. Pokreta nije bilo dok sam bila priključena na CTG. To je nekome trebao da bude alarm da reaguje, a ne da me pošalje kući", rekla je Ivana.

Nekoliko sati nakon porođaja iz porodilišta je, kaže, otpuštena bez ikakve pomoći i objašnjenja.

"Sutradan ujutro nije došao niko da mi objasni celokupnu situaciju. Niko od onih koji su bili prisutni, koji su to prošli, nije se meni obratio niti mi bilo šta objasnio", rekla je Ivana.

U dva su navrata zatražili objašnjenja i sastanke s nadležnim lekarima no njihov trud nije urodio plodom.

"Razgovarali smo sa svim strukama koje veze nemaju s tim jer nikako doći do ginekologa. Još uvek od četvoro ljudi koji su bili upućeni u slučaj nema odgovora", rekao je Marko.

foto: Profimedia

Iz KBC-a Rijeka su na upit ovom slučaju odgovorili da je sproveden unutrašnji stručni nadzor.

"Na osnovu medicinske dokumentacije, pisanih izveštaja lekara koji su učestvovali u lečenju, kao i mišljenja Stručnog kolegijuma, zaključeno je kako u lečenju pacijentkinje nije učinjena stručna greška i da je postupano sukladno pravilima medicinske struke", piše u odgovoru riječke bolnice za Dnevnik.hr.

O celokupnom slučaju obavešteno je i Ministarstvo zdravstva, koje je pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica. Porodica je po istinu krenula pravnim putem. Podignuli su krivični prijavu protiv nepoznate osobe, a pokrenuće, najavljuju, i građansku parnicu.

Kurir.rs/Dnevnik.hr/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track