Najnovije vesti

NE ZNAJU ŠTA ĆE! U Dubrovniku spustili cene i 60 odsto ali turista nigde! Grad prazan, ugostitelji očajni!
Foto: Youtube prtscr / Markan

kriza

NE ZNAJU ŠTA ĆE! U Dubrovniku spustili cene i 60 odsto ali turista nigde! Grad prazan, ugostitelji očajni!

Hrvatska

Grad Dubrovnik, jedna od najznačajnijih turističkih prestonica hrvatskog primorja, beleži rekordno nisku posetu turista ove sezone zbog pandemije korona virusa.

Prema podacima sistema za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2.145 gostiju, što je tek 13 odsto od broja gostiju prošle godine koji su boravili u tom gradu na taj dan 2019, kada su ostvarena 24.824 noćenja.

Iz Turisticke zajednice Dubrovnika navode da su u hotelskom smeštaju u tom gradu trenutno najbrojniji gosti iz Nemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smeštaju najviše borave Nemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji, prenosi portal Index. 

foto: Youtube prtscr / Markan

Predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić kaže da trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova.

"Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 odsto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i sa brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik... Možda je taj procenat čak i nešto manji, jer smo izgubili dnevne izletnike, na primer iz BiH i Crne Gore, kao i kruzerske goste", izjavio je.

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je čak bilo najavljeno smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo. 

Potpredsednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje Slavica Grkeš kaže da pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 odsto.

"Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija beležimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom 'last minute' noćenja i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smeštaj koji imamo u ponudi", kazala je Grkeš. 

Kada je reč o cenama, ona tvrdi da su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 procenata, dok su drugi odlučili da ne iznajmljuju svoje stambene jedinice u turističke svrhe.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Youtube prtscr / Markan

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...