BORIS MILOŠEVIĆ POTPREDSEDNIK VLADE HRVATSKE: Evo za šta će se sve zalagati lider Srpskog narodnog veća
Foto: Youtube/Printscreen

tek drugi srbin na ovoj poziciji

BORIS MILOŠEVIĆ POTPREDSEDNIK VLADE HRVATSKE: Evo za šta će se sve zalagati lider Srpskog narodnog veća

Hrvatska -

Pravnik iz Šibenika i predsednik Srpskog narodnog veća, Boris Milošević, biće potpredsednik hrvatske vlade i ubuduće jedan od najbližih saradnika novog premijera Andreja Plenkovića, dok će ga u Saboru zameniti Anja Šimpraga, zamenica šibensko-kninskog župana.

Milošević će biti zadužen za društvene delatnosti, manjinska i ljudska prava.

Reč je o iskusnom političaru koji se poslednjih godina afirmisao u zaštiti prava Srba u Hrvatskoj.

Ulaskom Anje Šimprage u Sabor, SDSS će u hrvatskom parlamentu imati kao predstavnike dve žene, Šimpragu i Draganu Jeckov, uz Milorada Pupovca.

"Idemo sada da razgovaramo o svemu i da usaglasimo programe i funkcionisanje koalicije", rekao je Pupovac nakon izbora Miloševića u uži kabinet vlade.

Miloševića su za mesto potpredsednika vlade podržali, uz HDZ, i ostali partneri u vladi, Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Šta će se prvo naći na dnevnom redu resora kojim će Milošević koordinisati, teško je reći, jer pre toga prvo treba izglasati vladu i doneti zajednički program svih koalicionih partnera. Ali, očekuje se da će se novi potpredsednik zalagati da se nastave programi važni za manjine, između ostalih i srpsku, što konkretno znači da se za sela gde žive Srbi i u kojima još nema struje, izvrši elektrifikacija.

Isto tako će se veća pažnja posvetiti i povratku izbeglih, pitanju imovine, ali i položaja pripadnika manjina kada je reč o zapošljavanju.

Oko svega toga Boris Milošević ima i veliko iskustvo. U parlamentu je već bio potpredsednik Odbora za lokalnu samoupravu, a u vladi Zorana Milanovića bio je pomoćnik ministra uprave, a na tom se mestu zadržao i kada je HDZ preuzeo vladu.

Sve vreme se zauzimao i za upotrebu ćirilice, a sigurno je da će, možda i veoma brzo, doći na dnevni red inicijativa iz redova manjina da se trajno i u svim prilikama zabrani isticanje ustaških simbola, pa i pozdrava "Za dom spremni". Pogotovo kada je sada jasno da će i Austrijanci zabraniti okupljanja na Blajburgu.

Milošević važi za političara koji ima dobre odnose i sa desnim i sa levim blokom. Radio je i kao sekretar Opštine Kistanje, a u Srpskom narodnom veću je organizovao davanje pravne podrške Srbima u Hrvatskoj.

Živi u stanu od 70 kvadrata, a njegova supruga radi u pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu.

Nakon Slobodana Uzelca, Boris Milošević je drugi srpski političar koji će postati potpredsednik hrvatske vlade.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track