25 GODINA OD OLUJE: U pogromu Srba proterano je više od 250.000 ljudi, zločin u Dvoru na Uni nikad nije rešen (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/BHBanjaLuka Nick

hrvatska

25 GODINA OD OLUJE: U pogromu Srba proterano je više od 250.000 ljudi, zločin u Dvoru na Uni nikad nije rešen (VIDEO)

Hrvatska -

U Hrvatskoj opštini Dvor, na reci Uni, danas se obeležava godišnjica progona i stradanja Srba tokom i posle vojno - policijske operacije Oluja, a predsednik te opštine Nikola Arbutina ukazuje i danas, dve i po decenije od tih događaja, da je za opstanak Srba u toj opštini i u Hrvatskoj uopšte neophodno da Hrvatska radi na dobrim odnosima sa Srbima u toj zemlji I sa Srbijom. U akciji Oluja proterano je više od 250.000 pripadnika srpskog naroda.

Arbutina je podsetio da je na teritoriji opštine Dvor po popisu 1991. živelo 1.555 stanovnika, od kojih samo 420, prema podacima UNHCR, nije napustilo svoja ognjišta.

foto: Printscreen

"To jasno pokazuje šta je znacio rat od 1991-1995", rekao je Arbutina za Tanjug.

Prema njegovim rečima, najveći povratak pripadnika srpske zajednice posle rata dogodio se u periodu između 1998. i 2001. godine, ali su se oni suočili sa egzistencijalnim problemima.

Nisu se, kaže, snašli, pa se jedan deo vratio u Srbiju ili otišao prema trećim zemljama, dok se onaj koji je ostao okrenuo poljoprivredi kao osnovnom zanimanju.

Posle Oluje, naime, nijedna firma više nije radila u Dvoru, gde je ranije 1.700 ljudi radilo u proizvodnjoj i u uslužnoj delatnosti.

foto: Printscreen

Na pitanje da li očekuje da će se poboljšati odnosi Hrvatske prema Srbima, nakon prisustva predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića obelezavanju 25. godišnjice operacije "Oluja" u Kninu, po prvi put, inače, Arbutina je rekao da nije bio uključen u taj dogovor I pregovore, te da ne može da govori o očekivanjima.

foto: Printscreen

Međutim, ukazao je da je stav građana Dvora po tom pitanju podeljen, imajući u vidu ranija iskustava i činjenicu da nije bilo većeg napretka u hrvatsko-srpskim odnosima.

Na pitanje šta je potrebno opštini Dvor da Srbi ostanu da žive u njoj, kazao je da bi hrvatska vlada, ovoj siromasnoj opštini trebalo da pomogne.

Podsetio je da opština ima jedan prirodni resurs, a to su šume.

Kada bi vlada nekom administrativnom merom propisala da 30 odsto drvne mase ostane na području opštine, da firme koje rade i koje su u njoj prijavljene ovde mogu dobiti pod određneim uslovima tu masu, onda bi položaj opštine bio znatno bolji, smatra Arbutina.

Ukazao je da u opštini Dvor živi većinom starije stanovništvo, kako srpsko, tako i hrvatsko, i da bi moglo da usledi poslednje, i definitivno, iseljavanje sa ovog prostora, ako ne dođe do značajnih promena u podsticaju poljoprirede.

foto: Printscreen

Prema najavi, današnjoj komemoraciji za 64 pacijenta psihijatrijske bolnice u Petrinji, koji su tokom Oluje ubijeni u Dvoru, prisustvuje predsednik SDS S Milorad Pupovac.

Pre pet godina, u Dvoru je održana proslava 20. godišnjice završetka Oluje, pod visokim pokroviteljstvom tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a u "znak sećanja na dugo očekivano oslobođenje", kako su to definisale hrvatske vlasti.

Podsećamo, stravičan zločin u Dvoru na Uni, dogodio se kada je u akciji "Oluja" ubijeno devet hendikepiranih civila. Ni dvadeset godina kasnije nije sudski utvrđeno ko su počinioci jednog od najstrašnijih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Devet civila – nemoćna lica i psihijatrijski bolesnici, od kojih je osam bilo srpske, a jedna žrtva hrvatske nacionalnosti – hladnokrvno je pobijeno 8. avgusta 1995. godine u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni, dok je njih troje odvedeno u nepoznatom pravcu.

Kurir.rs/Tanjug/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track