ANDREJ PLENKOVIĆ NA PROSLAVI ZLOČINAČKE AKCIJE OLUJA: Mi smo velikodušni pobednici! Uradili smo sve za povratak Srba!
Foto: Tanjug Printscreen

novi šamar srbima

ANDREJ PLENKOVIĆ NA PROSLAVI ZLOČINAČKE AKCIJE OLUJA: Mi smo velikodušni pobednici! Uradili smo sve za povratak Srba!

Hrvatska -

"Danas je pun pomirenja i poštovanja", počeo je dvoj govor na proslavi zločinačke akcije Oluja Andrej Plenković, predsednik hrvatske Vlade.

Po njegovim rečima posle pet godina okupacije, Oluja je vojnom pobedom pobedila velikosrpsku politiku. Za manje od četiri dana teritorija je oslobođena i stvoreni su uslovi za mirnu reintegraciju.

"Sa više od 20 hiljada mrtvih pretrpeli smo ogromnu štetu, zbog čega je Hrvatska izgubila 15 godina razvoja. Oluja je bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna. I to je bio imperativ tadašnjem rukovodstvu. Pored toga što je bio vrhunac svih napora, to je bila prekretnica za mir i zato ga s pravom možemo smatrati našom najvećom pobedom.

"Pobednik koji ne zna oprostiti koji seje seme budućih svađa, hrvatski narod to ne želi. Ovo su reči predsednika Tuđmana. Te poruke i danas odjekuju. Kao zemlja koja je pobedila u nametnutom ratu, tugujemo za svim žrtvama, ne samo Hrvatima, već i Srbima i svim drugim nacionalnostima. S tugom se sećamo svih proteranih i onih koji su propali. Sećamo se svih žrtava, a već nedeljama niko još nije odgovoran".

"Danas je za mnoge Srbe to bekstvo hrvatskih snaga", rekao je Plenković.

"Činjenica je da je Hrvatska nakon Oluje uložila velike napore da osigura povratak onih hrvatskih Srba koji su se željeli vratiti", kaže Plenković

"Na kraju, treba da se poštuje svaka nevina žrtva. Pobožnost prema hiljadama hrvatskih žrtava, pobožnost prema nevinim srpskim žrtvama, što ne dovodi u pitanje legitimitet Domovinskog rata, naprotiv, pokazuje velikodušnost i humanost pobjednika. I žalimo zbog svakog spoticanja i zločina. Isto očekujemo i od predstavnika Srba u Hrvatskoj koji bi to trebali da osude. Hrvatska država i društvo trebaju ići napred. Iskreno pomirenje može se graditi samo na istini zasnovanoj na činjenicama".

"I zbog toga, bez obzira na državljanstvo žrtve ili počinioca, sva ona krivična dela koja ne zastarevaju i dalje će se procesuirati", rekao je Plenković.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track