SRAMOTA U KNINU I OVE GODINE: HOS-ovci vikali Za dom spremni i razvili zastavu sa ustaškim pozdravom
Foto: RTRS

ustaške parole

SRAMOTA U KNINU I OVE GODINE: HOS-ovci vikali Za dom spremni i razvili zastavu sa ustaškim pozdravom

Hrvatska -

Pripadnici HOS-a i drugih udruženja demobilisanih boraca su, nakon okončanja centralne svečanosti obeležavanja 25 godina od zločinačke akcije "Oluja", okupirali trg u Kninu uzvikujući ustaški pozdrav "Za dom spremni!", i razvili veliku zastavu sa istom porukom.

Nekoliko stotina pripadnika HOS-a, koji su došli u Knin u crnim majicama sa grbom u kojem je utisnut ustaški pozdrav i uz povike "U boj, u boj" i za "Za dom spremni!", policija je sprečila da prisustvuju mestu održavanja programa.

Među okupljenim pripadnicima HOS-a bio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je rekao da je današnja proslava zvanično zamišljena kao svojevrsna proklamacija pomirenja Hrvata i Srba, ali da to nije uspelo.

foto: RTRS

"Takva proklamacija mora biti izraz celog hrvatskog naroda, a to nije slučaj", rekao je Penava.

Portparolka Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor potvrdila je da su pripadnici HOS-a celo vreme trajanja programa pevali, nezadovoljni što ne mogu da uđu na trg, da se u par navrata čuo povik "Za dom spremni!", te da je njih nekoliko nosilo majice neprimerenog sadržaja.

Ona kaže da njima nije bio dozvoljen ulazak na trg, jer nisu imali akreditacije i da prostor gde se održavao program zbog epidemioloških mjera prima tek oko 600 zvanica.

Prema podacima Veritasa, tokom zločinačke akcije hrvatske vojske i policije 1995. godine "Oluja" iz svojih domova proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track