EVROPSKA KOMISIJA SHVATILA KAKVI SU HRVATI: Ako prođu ovi predlozi, Zagreb će biti mnogo siromašniji!
Foto: Reuters, Profimedia

bravo

EVROPSKA KOMISIJA SHVATILA KAKVI SU HRVATI: Ako prođu ovi predlozi, Zagreb će biti mnogo siromašniji!

Hrvatska -

Evropska komisija predlaže da samo članice koje poštuju evropski zakon dobijaju novac od EU. Nemački Velt piše da bi nekoliko zemalja u tom slučaju moglo ostati bez stotina miliona evra, uključujući Hrvatsku.

"Kršenja zakona i korupcija su u EU mnogo češći nego što je opšte poznato. I taj fenomen se širi, bez obzira da li šefovi vlada pripadaju konzervativnim, socijaldemokratskim ili liberalnim strankama", piše konzervativni Velt, kako prenosi DV.

"Alarmna zvona zvone u Briselu: Evropska komisija je predložila da se plaćanje iz EU fondova ubuduće poveže sa poštovanjem njegovih propisa. Ova tema će se vratiti na dnevni red na jesen. Mnoge zemlje bi mogle ostati bez stotina miliona evra. tako nešto prolazi - oni nisu veliki ", piše Velt. Kao problematične zemlje navodi Poljsku, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Sloveniju i Hrvatsku.

Popularna turistička destinacija, koju vodi Andrej Plenković, ima pametnog šefa vlade koji je dobro umrežen u konzervativnu Evropsku narodnu stranku (EPP). Ali iza te fasade stoji mračna strana, piše Velt.

"Korupcija je veliki problem u Hrvatskoj i postoji na svim političkim nivoima", rekao je Robin-Ivan Capar, stručnjak za Hrvatsku u istraživačkom centru Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR).

Capar ni ovde ne isključuje sudove. U takozvanom Indeksu percepcije korupcije Transparenci Internationala Hrvatska se sada spustila na 63. mesto. Novi izveštaj EU o medijskoj raznolikosti čini pogubnu procjenu za Hrvatsku: "Novinari su predmet prljavih kampanja, poruka mržnje, pretnji smrću, zastrašivanja, policijskog uznemiravanja i optužbi za klevetu."

Velt kaže da, prema izveštajima organizacija za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesti Internationala, Hrvatska delimično odbija da prima azilante na granicama bez ikakvih provera, kršeći tako zakone EU. Pored toga, navodi se da granična policija zlostavlja migrante. Hrvatska vlada odbacuje ove navode.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja