OTKRIVAMO OTKUD PRAVOSLAVNE FRESKE U SAMOSTANU! Franjevci bežali od srpskog kralja Uroša pa premestili manastir i freske
Foto: Screenshot YT

Istorijske činjenice otkrivaju istinu

OTKRIVAMO OTKUD PRAVOSLAVNE FRESKE U SAMOSTANU! Franjevci bežali od srpskog kralja Uroša pa premestili manastir i freske

Hrvatska -

Nedavno objavljena vest da su u franjevačkom samostanu u Dubrovniku pronađene pravoslavne freske sa pravom je izazvala pažnju javnosti.

Kako se tvrdi, Hrvati su pokušavali da ih uklone krečenjem, ali bezuspešno. Takođe, gotovo da i nema pomena o ovom fenomenu u hrvatskim medijima.

Ali, ipak priča o freskama može se naći na sajtu Hrvatskog restauratskog zavoda gde stoji da su pronađene u predvorju Franjevačkog samostana Male Braće u Dubrovniku, prilikom popravki pukotine u zidu.

Na fresci za koju je utvrđeno da je urađena vizantijskom tehnikom je prikazana Bogorodica sa Isusom uz Arhanđela Gavrila.

Istorijske činjenice otkrivaju istinu

No, ono što upada u oči je istorija franjevačkog samostana u kome su pronađene freske.

Prema tekstu franjevci su osnovali samostan shodno pravilima reda izvan gradskih zidina u 13. veku. Tamo je i kasnije proširen crkvom Svetog Franje.

Ipak, u vreme rata (1316 – 1318.) sa srpskim kraljem Urošem II Milutinom, zbog straha da građevine izvan zidina ne postanu uporište neprijatelja, franjevci dobijaju dopuštenje da se, uprkos tome što su prosjački red, nastane unutar zidina. Iako je takva odluka doneta, kada je tačno sprovedena nije poznato, navode u HRZ.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track