ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Tinejdžer iz Splita smrskao glavu starici, pa u policiji rekao: Zaslužila je, šta ima da vrišti
Foto: Profimedia

stravično

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Tinejdžer iz Splita smrskao glavu starici, pa u policiji rekao: Zaslužila je, šta ima da vrišti

Hrvatska -

Petanestogodišnjem ubici iz Splita, koji je u nedelju na smrt premlatio 89-godišnju staricu, određen je istražni zatvor.

Odluku o istražnom zatvoru doneo je istražni sudija Županijskog suda u Splitu nakon što ga je ispitao.

Pred istražnim sudijom je delovao puno smirenije nego 24 sata ranije, kada je krvavih ruku i odeće banuo u sedište Policijske uprave u Splitu, stotinjak metara od mesta zločina, javlja Dalmacija danas.

Otavljao je utisak da razume šta mu se stavlja na teret, ali njegovo zdravstveno stanje, kao i pitanje je li konzumirao zabranjene supstance, tek će se utvrditi u nastavku postupka.

Kucao na vrata više stanova, čim mu je starica otvorila, gurnuo ju je pa joj nogom smrskao glavu.

U nedelju popodne oko 18 sati je kucao na vrata više stanova, bez uspeha, da bi na trećem spratu, ništa ne sluteći, Helena M. (89) otvorila vrata stana. Čim mu je otvorila vrata, nesretnu je staricu gurnuo, a odmah potom je izudarao rukama po glavi i telu, a kako bi je sprečio da dozove pomoć, usmrtio ju je udarcima nogom u glavu, dok je već ozleđena žena ležala, piše Dalmacija danas.

foto: Profimedia

Čini se da nije koristio nikakvo oruđe ni druge predmete, barem prema do sada pronađenim dokazima. U celom strašnom zločinu možda i najbizarniji je potpuni nedostatak motiva. Staricu nije poznavao niti je imao razloga za osvetu, a iz stana nije odneo nikakve vrednosti ni novac, koji je bio odložen u hodniku – plata mlađeg sina sa kojim je 89-godišnjakinja živela, a koji je, na nesreću, u nedelju popodne bio u smeni radeći kao čuvar.

Slobodna Dalmacija je objavila još kako je 15-godišnji ubica istražiteljima rekao da je nesretnu staricu ubio jer je ona, nakon što ju je on sa vrata gurnuo u stan, počela vikati i zapomagati. Navodno je istražiteljima kazao kako ju je baš zato ubio i da je to zaslužila jer "šta ona ima da vrišti.

U pripremnom postupku prema mladiću Tužiteljstvo je zatražilo istražni zatvor po tri tačke, ali istražni sudija za mlade koji je u ovom slučaju nadležan odredio je istražni zatvor po dve osnove: opasnost od ponavljanja dela i posebno teške okolnosti dela.

Maloletnik je kazneno prijavljen zbog teškog ubistva, a taj kvalifikovani oblik ubistva takođe mora biti po (barem) jednom od šest zakonski propisanih slučajeva. U ovom slučaju je u pitanju ubistvo “posebno ranjive osobe zbog njenih godina, teže telesne ili duševne smetnje ili trudnoće”, ali i jer je počinjeno na “okrutan ili podmukao način”.

Punoletne osobe bi u slučaju ovakvog zločina u RH bile suočene sa zatvorskom kaznom do 50 godina, dok je za maloletnike, a konkretno je reč o mlađem maloletniku (osobi staroj između 14 i 16 godina), moguće odrediti vaspitne mjere. Najteža je boravak u odgojnoj ustanovi za maloljetnike, ali ne duže od tri godine.

Kurir.rs/Dalmacija danas/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja