ISPOVEST TINEJDŽERA IZ SPLITA KOJI JE BRUTALNO UBIO STARICU: Bio sam živčan i agresivan, taj dan nisam uspeo da uzmem drogu
Foto: Profimedia

zločin koji je šokirao region

ISPOVEST TINEJDŽERA IZ SPLITA KOJI JE BRUTALNO UBIO STARICU: Bio sam živčan i agresivan, taj dan nisam uspeo da uzmem drogu

Hrvatska -

Sudija za mlade Županijskog suda u Splitu sinoć je odredio istražni zatvor 15-godišnjaku koji se sumnjiči da je u nedelju kasno popodne ubio 89-godišnju ženu u njenom stanu u Splitu, piše Index.hr.

Sudija je istražni zatvor odredio 15-godišnjem mlađem maloletniku zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i posebno teških okolnosti.

Sada je procurilo i kako se 15-godišnji ubica starice koju je, čim mu je otvorila vrata, bez ikakvog razloga gurnuo i nogom joj smrskao glavu, branio pred sucem istrage.

"Žao mi je i stvarno se ne sećam šta sam uradio. Jedino što se sećam je da sam uleteo u policijsku stanicu...", rekao je na sudu, nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija.

Nije želeo da odgovara ni na kakva pitanja sudije i zamenika državnog tužioca, već je rekao da se svih događaja tog dana jako slabo seća i da je bio živčan i agresivan, odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer taj dan nije uspeo da se drogira. Pojasnio je da se znao "pucati" konzumirajući speed (amfetamine) i marihuanu i da je tog dana bio "smantan". Tvrdio je da je bežao od nekakve grupe od petnaestak njemu nepoznatih momaka koji su hteli da ga pretuku pretući. Tvrdi da je ušao u autobus i to rekao vozaču, ali da se ovaj samo nasmejao.

Rekao je kako je onda opet video grupu koja ga je lovila te da je istrčao iz busa, a da se dalje ničega ne seća.

U nedelju popodne oko 18 sati je kucao na vrata više stanova, bez uspeha, da bi na trećem spratu, ništa ne sluteći, Helena M. (89) otvorila vrata stana. Čim mu je otvorila vrata, nesrećnu je staricu gurnuo, a odmah potom je izudarao rukama po glavi i telu, a kako bi je sprečio da dozove pomoć, usmrtio ju je udarcima nogom u glavu, dok je već povređena žena ležala.

Prema onome što su istražitelji dosad uspeli da utvrde, nije koristio tupi predmet kako se prvobitno mislilo, nego je starici smrskao glavu nogom.

Slobodna Dalmacija je objavila još kako je 15-godišnji ubica istražiteljima rekao da je nesrećnu staricu ubio jer je ona, nakon što ju je on s vrata gurnuo u stan, počela vikati i zapomagati. Navodno je istražiteljima kazao kako ju je baš zato ubio i da je to zaslužila jer "šta ona ima skričati".

Maloletnik je krivično prijavljen zbog teškog ubistva, a taj kvalifikovan oblik ubustva takođe mora biti po (barem) jednom od šest zakonski propisanih slučajeva. U ovom slučaju je u pitanju ubistvo“posebno ranjive osobe zbog njenog doba, teže telesne ili duševne smetnje ili trudnoće, ali i jer je počinjeno na “okrutan ili podmukao način”.

Punoletne osobe bi u slučaju ovakvog zločina u RH bile suočene sa zatvorskom kaznom do 50 godina, dok je za maloletnike, a konkretno je reč o mlađem maloletniku (osobi staroj između 14 i 16 godina), moguće odrediti vaspitne mere. Najteža je boravak u vaspitnoj ustanovi za maloletnike, ali ne duže od tri godine.

Kurir.rs/Index.hr/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja