ODLUKA USTAVNOG SUDA HRVATSKE: Jordanac dobio odštetu zbog diskriminacije u zagrebačkoj Hitnoj pomoći
Foto: Profimedia

presuda

ODLUKA USTAVNOG SUDA HRVATSKE: Jordanac dobio odštetu zbog diskriminacije u zagrebačkoj Hitnoj pomoći

Hrvatska -

Ustavni sud Hrvatske presudio je da država mora platiti 17.600 kuna odštete medicinskom tehničaru Mohamedu Salamehu iz Zagreba jer je Opštinski radni sud u Zagrebu prekršio njegovo ustavno pravo na suđenje u razumnom roku u parnici pokrenutoj zbog rasne i verske diskriminacije na njegovom radnom mestu. Ustavni sud naložio je Opštinskom sudu da donese presudu u njegovom slučaju što je pre moguće, ne duže od šest meseci.

Tužba koju je Salameh pokrenuo u julu 2012. godine, pre osam godina, pred Opštinskim radnim sudom u Zagrebu zbog nacionalne, rasne i verske diskriminacije koju je pretrpeo na radnom mestu u zagrebačkoj ambulanti još uvek traje, iako su u vezi sa tužbama pokrenuti sudski postupci. zbog diskriminacije hitne prirode.

Ustavni sud je utvrdio da Opštinski radni sud u Zagrebu nije imao opravdanih razloga za odlaganje postupka koji je Salameh pokrenuo protiv svog poslodavca. Ovaj postupak, utvrdio je Ustavni sud, nije složene prirode, Salamehovo ponašanje ni na koji način nije doprinelo odugovlačenju postupka, on je na vreme podneo medicinsku dokumentaciju i napisao hitna pisma Opštinskom sudu.

Uprkos svemu ovome, Opštinski sud u Zagrebu imao je periode potpune neaktivnosti u ovom postupku, duži od deset meseci. Ustavni sud utvrđuje da je od februara 2016. do maja 2019. godine postupak pred Opštinskim sudom bio obustavljen na tri godine iz opravdanih razloga jer je bila u toku pravosnažna presuda u drugom slučaju diskriminacije koji je Salameh pokrenuo protiv svog poslodavca - zagrebačke hitne pomoći. .

Presuda u tom drugom postupku se čekala jer je imala karakter prethodnog mišljenja za ovaj postupak. Međutim, uprkos toj trogodišnjoj pauzi, postupak koji je Salameh pokrenuo protiv poslodavca zbog diskriminacije ne sme trajati toliko dugo, zaključio je Ustavni sud.

Slučaj medicinskog tehničara Mohameda Salameha zanimljiv je ne samo zato što govori o slučaju rasizma u medicinskoj ustanovi - Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba, već i zato što ilustruje šta se može dogoditi kada žrtva pomoć zatraži od suda.

Muhamed Salameh je poreklom iz Jordana i živi u Hrvatskoj više od 30 godina. Oženjen je Hrvaticom, otac je troje dece, a u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu zaposlen je od 1997. Podneo je dve tužbe protiv zagrebačke Hitne službe kao poslodavca i Grada Zagreba kao svog osnivača pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu zbog diskriminacije.

Prvi spor pokrenuo je u decembru 2011. godine zbog zastrašujućih poruka koje je tokom zime i proleća te godine pronašao u svom ormariću u svlačionici zagrebačke Hitne pomoći u Hajncelovoj ulici u Zagrebu. Jedna poruka glasila je, "Smrdljivi Arape, uzimaš hleb iz usta naše dece. Mi ćemo vas sve istrebiti. Izlazite iz ove kuće ili ćete zažaliti." U drugom: „Smrdljivi Arapi, izađite iz ove kuće ili će vas noć progutati“. Poruke su pratili „odgovarajući“ crteži - na jednom listu su nacrtani vešalice, a na drugom nož, a ispod crteža „Izaberite“.

Poruke su ga duboko uznemirile i ponizile. Tražio je od poslodavca da ga zaštiti od takvih poruka i obezbedi mu uslove za rad u kojima ne bi bio uznemiravan. Kako poslodavac to nije učinio, u decembru 2011. podneo je tužbu zbog diskriminacije protiv poslodavca - hitne pomoći. Međutim, pola godine nakon podnošenja tužbe, u junu 2012. godine, ponovo je u svom ormariću pronašao poruku: „Smrdljivi Arapi, kraj je blizu“, a u julu iste godine pokrenuo je još jednu parnicu protiv poslodavca.

U oba postupka Salameh je podneo opsežnu medicinsku dokumentaciju - zbog stresa i straha razvio je simptome PTSP-a i depresije, zbog čega je nekoliko meseci bio na bolovanju. Prvi postupak za diskriminaciju, pokrenut u decembru 2011. godine, završen je u februaru 2019. Sudija Opštinskog radnog suda u Zagrebu Jasna Galešić presudila je da zagrebački Zavod za hitnu medicinu i grad Zagreb nisu zaštitili Mohameda Salameha od diskriminacije i naložila mu da plati naknada od 6,700 evra uvećana za zatezne kamate, kao i razlika u plati umanjenoj zbog bolovanja u iznosu od 18.000 evra, takođe povećana za zatezne kamate, a poslodavac mora platiti i 7.000 evra sudskih troškova.

Druga tužba za diskriminaciju, koju je Salameh pokrenuo zbog ponovljenih pretnji u julu 2012. godine, još uvek je u toku, a zbog odlaganja, Salameh je početkom ove godine podneo ustavnu žalbu zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku. Na osnovu odluke Ustavnog suda, Opštinski radni sud u Zagrebu prisiljen je da presudu donese što je pre moguće, a najkasnije do sredine marta sledeće godine.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track