Najnovije vesti

HRVATSKI NAUČNIK I LEKAR O OBOLELIMA OD KORONE: Svi pozitivni na virus nisu i infektivni, postoji razlika
Foto: Printscreen Youtube/ Hrvatska radiotelevizija

Dragan Primorac

HRVATSKI NAUČNIK I LEKAR O OBOLELIMA OD KORONE: Svi pozitivni na virus nisu i infektivni, postoji razlika

Hrvatska

Naučnik i lekar Dragan Primorac je napomenuo da svi oni koji su pozitivni na koronavirus nisu i infektivni, a objasnio je i zašto tako misli. Istakao je da postoji velika razlika među pozitivnim nalazima na koronavirus.

Bio je među prvima u Evropi koji su koristili PCR testiranje koje je osnova za detekciju onih koji su pozitivni na koronavirus. Shodno iskustvu tvrdi da postojeći kriterijumi testiranja doprinose "lažno pozitivnim" rezultatima. Ukazao je na to da su takvog stava i naučnici Univerziteta Californija.

"Na velikom broju analiziranih uzoraka, postotak onih koji su 'lažno pozitivni' može ozbiljno urušiti normalno funkcionisanje života, ekonomije i školstva", upozorio je.

Primorac je naglasio da problem može biti, kako je rekao, osetljivost PCR testiranja.

"Sam postupak PCR-a odvija se tokom tzv. amplifikacijskih ciklusa i logično je da veći broj ciklusa kojima se umnažaju ishodišne molekule DNA - u ovom slučaju virusne - omogućuje detekciju i najmanjih količina DNA. Teoretski govoreći, dve kopije virusne RNA koje se u prvim fazama procesa 'prevode' u sekvence DNA - tzv. komplementarna DNA, cDNA - nakon 36 PCR ciklusa su dostatne da dobijemo više od 68 milijardi kopija cDNA", obrazložio je.

Prema njegovim rečima, velika je razlika među pozitivnim nalazima koji ukazuju na prisutnost RNA u uzorku.

"Naravno, što je viši titar (prisustvo virusa u uzorku), potreban je manji broj ciklusa za detekciju virusa. Istovremeno, viši titar virusa u uzorku znači i veću virulenciju, odnosno veću mogućnost širenja virusa", potcrtao je.

Zatim je objasnio tvrdnju da biti pozitivan ne znači biti i infektivan.

"Uvek na umu treba imati da je rezultate potrebno sagledati u kontekstu cele kliničke slike svakog pojedinačnog pacijenta jer, npr. nizak titar virusa može značiti i da je osoba tek na početku zaraze. Ako je osoba ranije testirana i neupitno bila pozitivna, a kod ponovljenog testiranja detektira se repliciranje RNA na 30-ak ciklusa ili više, onda se smatra da nije više zarazna. No, ako se radi o prvom testiranju, a osoba ima neke simptome ili se zna da je u poslednjih 48 sati bila kontakt SARS-CoV-2 pozitivne osobe, visok CT može trenutno biti i zbog malog titra te ako se ponovo testira za nekoliko dana, CT će biti manji jer se u tih nekoliko dana virus dovoljno replicirao", izjavio je.

U razgovoru za Večernji list je ponovio da PCR testiranje nije savršeno, ali da je trenutno najbolje od postojećih.

Kurir.rs/Večernji list/Klix.ba

Foto: Printscreen Youtube/Hrvatska radiotelevizija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...