Najnovije vesti

PROCURILI PODACI VIŠE OD 47.000 HRVATSKIH NALOGA: Lozinke dostupne hakerima, najveće curenje u istoriji!
Ilustracija, Foto: Profimedia

baze podataka na meti hakera

PROCURILI PODACI VIŠE OD 47.000 HRVATSKIH NALOGA: Lozinke dostupne hakerima, najveće curenje u istoriji!

Hrvatska

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u istoriji, više od 23.000 baza podataka u Hrvatskoj postalo je javno dostupno, objavilo je Odeljenje Hrvatske akademske i istraživacke mreže (CARNET), Nacionalni CERT.

Za kolekciju baza se veruje da je potekla sa privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta.

Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih naloga.

"Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna i mogla se slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj i počela da se deli putem privatnih Telegram i Discord kanala", navodi se u saopštenju.

Važno je, navodi se, istaći da se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene, pa ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti.

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio da je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih računa čiji domen završava na .hr, od kojih je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

"Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a", upozoreno je u saopštenju.

Najavljeno je da će Nacionalni CERT vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitaciji s uputstvom kako da zaštite svoj korisnički račun.

Iz CERT-a su pozvali sve da svoje korisničke podatke provere putem usluge "Have I Been Pwned" kojoj se može pristupiti putem linka:https://haveibeenpwned.com/".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...