PLENKOVIĆ LJUT: Na tržištu vakcina je na delu KIDNAPOVANJE! Fajzer bi trebalo da nam plaća penale!
Foto: EPA/JOHANNA GERON

isporuka nije redovna

PLENKOVIĆ LJUT: Na tržištu vakcina je na delu KIDNAPOVANJE! Fajzer bi trebalo da nam plaća penale!

Hrvatska -

"Na tržištu vakcina protiv korona virusa na delu je 'kidnapovanje', postoje zemlje koje plaćaju više, kako bi došle do njih", izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da Hrvatska neće biti među njima, već da očekuje da američka kompanija Fajzer ispoštuje ugovor o isporuci vakcina.

Podsetio je da je u vladi prošle sedmice dogovoreno da će Hrvatska imati čvrst stav da se treba poštovati različita dinamika isporuke vakcina.

"Sada se diplomatija u vezi s vakcinama pomalo promenila i pretvorila u kidnapovanje. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo pokušali nabavku vakcina drugih proizvođača, već smo ostali prema onim dogovorenim", rekao je premijer nakon sastanka u vladi.

Rekao je da nisu razmišljali da se kao država obrate direktno proizvođaču vakcina jer smatra da kada se "dogovor jednom napravi, onda je gotovo".

Upitan da li će Hrvatska tužiti Fajzer zbog nepoštovanja tog dogovora, Plenković je rekao da smatra da bi proizvođač, koji se ne pridržava ugovora, trebalo Hrvatskoj da plaća penale zbog neuredne isporuke.

vakcina, Fajzer, korona, koronavirus
foto: EPA/IGOR KUPLJENIK

"Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cene. Valjda bi oni nama trebalo da plaćaju penale za neispoštovani ugovor. Mislim da je normalno da obe strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristićemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi", rekao je Plenković.

Na konstataciju da je Italija najavila tužbu protiv Fajzera, Plenković je rekao da će to biti "zajednička aktivnost" na nivou Evropske komisije, koja je nabavku potpisala u ime država članica EU.

Poenta je, kaže, da se podstakne ispunjenje ugovora, jer je ugovor potpisan da bi se poštovao.

"Niko nije u fazi da proglasi da epidemiju drži za rogove", rekao je Plenković i dodao da su zadovoljni dinamikom smanjenja broja novozaraženih.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track