Najnovije vesti

USKORO EPILOG SLUČAJA IZ HRVATSKE KOJI JE ŠOKIRAO REGION: Smiljana Srnec bi mogla da izađe na slobodu ili da joj se ponovi suđenje
Foto: Profimedia

vrhovni sud odlucuje o slučaju

USKORO EPILOG SLUČAJA IZ HRVATSKE KOJI JE ŠOKIRAO REGION: Smiljana Srnec bi mogla da izađe na slobodu ili da joj se ponovi suđenje

Hrvatska

Nakon žalbi Vrhovni sud na javnoj sednici ponovo odlučuje o slučaju. Može potvrditi kaznu, preinačiti je, ali i vratiti suđenje na početak pa čak i pustiti Smiljanu Srnec na slobodu. Smiljana Srnec trebalo bi da se javi video pozivom u sudnicu.

Suze, padanja u nesvest, neverovatni detalji 20 godina čuvane tajne. Bilo je to suđenje kakvo Hrvatska ne pamti.

A takav je bio i zločin. 16. februara 2019, u sanduku porodične kuće u Palovcu pronađen je leš. Bio je to prvi šok. Usledio je drugi, kad se posumnjalo, zatim i dokazalo da je reč o Jasmini Dominić, devojci nestaloj pre 20 godina. Malo mesto u Međimurju postalo je svetska vest, prenosi Dnevnik.hr.

Sve oči odmah su se okrenule prema Smiljani Srnec (45), sestri ubijene Jasmine. Da li je moguće da je ubila sestru, a zatim gotovo 20 godina živela, jela i spavala uz njen zamrznuti leš? To se zapitalo i državno tužilaštvo pa je majka troje dece već idućeg dana privedena. Navodno je Srnec brzo istražiteljima ispričala kako je sestru ubila letvom.

"Ona je imala sve, a ja ništa", govorila im je, pisalo se po medijima. No nije puno vredelo, sve je rekla bez prisustva advokata. Posle Srnec više nikada nije priznala kako je ubila sestru.

Suđenje za ubistvo Jasmine Dominić čiji je nestanak prijavljen 2005. počelo je u oktobru 2019.

"Želim reći da nisam kriva. Nisam ubila sestru. Ostala sam bez nje. Teško mi je. I sad pijem lekove za smirenje. Ona meni nedostaje od dana kada je nestala. S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se i uvek smo se pomagale. Volela sam je i uvek ću je voleti", iznosila je u maju 2020. svoju obranu, usput prozivajući sud da zove "neverodostojne svedoke sa kriminalnom prošlošću".

Pre toga na ročištima su plakali i neki svedoci, a svedočenje je jedva dovršio i Smiljanin zet David.

"Bila je jedna vreća. Uzeo sam nož…", opisivao je kako su on i Smiljanina ćerka Katarina uopšte našli zamrznutu pokojnicu. Pozlilo je i sudskom veštaku na jednom od prvih ročišta kad je ponovo videla fotografije s obdukcije.

Izmenjivali su se svedoci, optuživali Smiljanu za loš odnos sa sestrom, za višegodišnje laganje.

Konačno, 30. juna 2020. Smiljana Srnec proglašena je krivom i nepravosnažno osuđena na 15 godina zatvora.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...