IZRAELSKI ISTORIČAR GRAJF: Ustaše su uživale u ubijanju u JASENOVCU, carstvu okrutnosti! Bili su izopačeniji od nemačkih nacista!
Foto: Youtube prtscr / Serbisk akademisk forening

o jezivim zločinima

IZRAELSKI ISTORIČAR GRAJF: Ustaše su uživale u ubijanju u JASENOVCU, carstvu okrutnosti! Bili su izopačeniji od nemačkih nacista!

Hrvatska -

Poricanje ustaških zločina u Jasenovcu je ponovno ubijanje već mrtvih žrtava, izjavio je izraelski istoričar Gideon Grajf i istakao da je ovaj koncentracioni logor za Jevreje, Srbe i Rome bio carstvo okrutnosti Nezavisne Države Hrvatske bez presedana.

On je tokom prve video-konferencije o Jasenovcu koju je organizovalo Udruženje Srba u Norveškoj istakao da je kod ljudskih moralnih vrednosti potpuno pregažen u ovom koncentracionom logoru, kao i u nacističkom Aušvicu, prenosi RTRS.

Grajf je ukazao da su su ubistva u logoru Jasenovac vremenom postajala sve brutalnija i ekstremnija, zasnovana na principu nečovečnosti i nemilosrdnosti, kako bi se logorašima prouzrokovale što veće patnje.

Ovaj ugledni istoričar, navodi RTRS, nazvao je ustaše "najvećim ubicama u istoriji", koje su u Jasenovcu ubijale lično, svojeručno i iz strasti, za razliku od nacista u Aušvicu, koji su pri zločinima nastojali da čuvari imaju što manje direktnog kontakta sa žrtvama.

"Ustaše su uživale u ubijanju u Jasenovcu i nije im bila potrebna bilo kakva fizička distanca", istakao je Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca.

Prema njegovim rečima, ustaške vlasti su pokušavale da imitiraju nemačke naciste, ali su težile ka tome da postanu ekstremnije u odnosu na svoje učitelje.

On je podsetio da su ustaše usvojile nacističku ideologiju i rasne zakone, koje su usmerili protiv Srba, Jevreja i Roma, kao i da su ti zakoni otvorili put istrebljenju i ubijanju.

Grajf kaže da je jedna od najbitnijih razlika između dva logora ta što ubice u Jasenovcu nisu ništa skrivale i ubijale su pod otvorenim nebom, za razliku od Nemaca, koji su se trudili da sakriju tragove zločina.

Govoreći o sličnostima Aušvica i Jasenovca, Grajf je izjavio da je u oba logora, osim ubijanja, cilj bio i da se ponize žrtve.

"Hrvatske ustaše su tokom Drugog svetskog rata bile mnogo izopačenije i krvoločnije od nemačkih nacista i čini se da su potpuno izgubili čovečnost", ocenio je Grajf.

Grajf je istakao je da podaci o logorima u Drugom svetskom ratu uče čovečanstvo da postoji nešto što je najgore, ali da ponekad postoji i "gore od najgoreg".

On je podsetio da je nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu donela zločin protiv čovečnosti kakav svet nikada do tada nije video, ali da su zločini ustaškog režima bili gori od nacističkih.

Prema rečima izraelskog istoričara, tehnike ubijanja kod ustaša bile su brutalnije, divlje i zlonamernije u odnosu na naciste.

"Aušvic i Jasenovac ne smeju nikada da se ponove", poručio je Grajf.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Serbisk akademisk forening

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track