NOVINARI IZNERVIRALI PLENKOVIĆA: Hrvatski premijer izjednačio tretman HDZ u Rijeci sa progonom Srba i Jevreja
Foto: EPA / Filip Singer

bruka

NOVINARI IZNERVIRALI PLENKOVIĆA: Hrvatski premijer izjednačio tretman HDZ u Rijeci sa progonom Srba i Jevreja

Hrvatska -

Premijer Andrej Plenković je precizirao danas da je poruka vlasnika kafića iz Rijeke, gde članovi i simpatizeri njegove stanke nisu dobrodošli, diskriminacija, jer je reč HDZ u istoj ravni sa Srbima i Jevrejima.

Vlasnik riječkog kafića "Three Monkeys", poručio je ranije na svom fejsbuk profilu da "simpatizeri i glasači HDZ-a nisu dobrodošli u kafić", jer su vlasnici kafića poniženi od vlade, premijera Plenkovića i HDZ-a.

Plenković je ranije danas komentarisao objavu vlasnika riječkog kafića i poručio da je to diskriminacija, a da je sledeći korak fašizam.

"Ovaj iz Rijeke je eklatantan primer rasizma, na korak do fašizma. Reč je o politički nepismenoj osobi. Moramo malo pedagogije, nemojte se smejati", rekao je Plenković, za kojeg mediji kažu da je pritom bio veoma nervozan.

Upitan šta je u toj poruci diskriminatorno, Plenković je rekao: "Gde vi radite? Koja ste kuća? Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. Ako niste čitali, predlažem da pročitate ono što su ti ljudi pisali. Zamenite reč HDZ-ovci sa Jevrejima i Srbima, na primer, pa mi recite da li je to što su napisali diskriminacija", naveo je Plenković, preneo je hrvatski portl Index.

Dodao je da je to poslednji kafić na svetu, tamo ne bi otišao.

Dotakao se i komentara na izjave HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao da pročita reč koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

"Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pesme? U čemu je tu problem"? upitao je Plenković.

Opraštajući se od Balaševića, Zagrepčani su reč "bećarac" napisali ćirilicom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track