Najnovije vesti

HRVATI SVOJATAJU TESLU A LAZAR IZ TE FAMILIJE KAŽE Ustaše su ubile čak 91 člana Tesline porodice! Spalili mu kuću i očevu crkvu
Foto: Prtscr / Happy TV, Profimedia

lazar kosanović, POTOMAK FAMILIJE TESLA

HRVATI SVOJATAJU TESLU A LAZAR IZ TE FAMILIJE KAŽE Ustaše su ubile čak 91 člana Tesline porodice! Spalili mu kuću i očevu crkvu

Hrvatska
12:32h

Ustaše u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj su 1941. godine ubile čak 91 pripadnika familije najvećeg svetskog naučnika Nikole Tesle, rekao je jedan od poslednjih potomaka porodice Tesla, Lazar Kosanović.

Kosanović je rekao da je dosta članova familije Tesla tokom Drugog svetskog rata skončalo u ustaškom logoru Јasenovac.

"Ukratko, 91 potomak je stradao od ruke ustaša. Ustaše su upale u Smiljane 2. avgusta 1941. godine, zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle" ispričao je Kosanović za TV "Hepi".

On je dodao da su neki od članova porodice Tesla odvedeni u logor Јasenovac, a da je "ono malo članova porodice Tesla što je ostalo, nestalo u novom genocidu od 1991. do 1995. godine".

"Tako u Smiljanu danas ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina" rekao je Kosanović, čija rodbinska veza sa Nikolom Teslom potiče preko najmlađe Tesline sestre Marice koja se udala u Plaškom i preuzela muževljevo prezime Kosanović. 

Kosanović je naveo da su Teslina kuća i crkva spaljene tokom Drugog svetskog rata, a isto se ponovilo i u ratu 1991. godine u Hrvatskoj.

"Hrvati mu jesu obnovili kuću u jednom trenutku, ali su je ponovo zapalili u poslednjem ratu, kao i sve njegove spomenike. Nemaju pravo da ga svojataju" rekao je Kosanović.

On je napomenuo da je Nikola Tesla rođen u Austrijskoj carevini, a odrastao u Austrougarskoj, i da nikada nije izjavio da je Hrvat.

Kurir.rs / RTRS   

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...