STARICA (88) NIJE UMRLA OD VAKCINE VEĆ OD INFARKTA: Nadležni razjašnjavaju slučaj koji je zaintrigirao Hrvatsku
Ilustracija, Foto: EPA / Antonio Bat

Nije utvrđena alergijska reakcija

STARICA (88) NIJE UMRLA OD VAKCINE VEĆ OD INFARKTA: Nadležni razjašnjavaju slučaj koji je zaintrigirao Hrvatsku

Hrvatska -

Zamenica direktora Hrvatskog javnog zavoda za zdravlje (HZJZ), Ivana Pavić Šimetin, potvrdila je danas da je uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je preminula nakon vakcinacije protiv kovida-19, bio infarkt, a ne posledica primanja vakcine.

Nije utvrđena alergijska reakcija, niti je bilo pogrešne primene vakcine, izjavila je Pavić Šimetin.

"Reč je o osobi od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cepljenja. Odmah na licu mesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa vakcinacijom, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primena leka, pa se prema znacima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno, o infarktu kao uzroku smrti", kazala je.

Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s vakcinacijom, ali ne i uzročno-posledično, naglasila je ona.

"Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znake alergijske reakcije - osip, edem, teškoće s disanjem. Mogućnost pogrešne primene vakcine je isključena, jer se radilo isključivo vakcinisanje i nije bilo nikakvih drugih preparata koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice sa deset doza cepiva, vakcinisano je još devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema", kazala je zamenica direktora HZJZ-a.

"Teoretski, kad bi se vakcinisalo više od 3.000 ljudi u jednom danu tih godina, može se očekivati jedan takav smrtni ishod, s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici", dodala je.

To je četvrti takav slučaj smrti nakon vakcinacije, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki put se radilo o slučajevima koji su samo vremenski povezani vakcinacijom, a nisu posledica", navela je Pavić Šimetin.

Dosad je prijavljeno nešto više od 1.000 sumnji na nuspojave vakcine protiv kovida-19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 težih alergijskih reakcija koje su zahtevale primenu lekova, navodi Hina.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track