SRPSKI I BIH STOMATOLOZI OSTAVILI HRVATE KREZUBE: Komšije pohrlile po jeftine popravke, zbog pandemje nema ko da im završi posao
Foto: Shutterstock

sta reci

SRPSKI I BIH STOMATOLOZI OSTAVILI HRVATE KREZUBE: Komšije pohrlile po jeftine popravke, zbog pandemje nema ko da im završi posao

Hrvatska -

Stomatolozi su proglašeni nosiocima koronavirusa visokog rizika i procenjuje se da je njihov promet opao za 30 do 40 procenata. Sada se promet ponovo normalizuje, rekao je Upravni odbor Hrvatske komore dentalne medicine dr. Sc. Miroslav Sikora za Glas Slavonije.

"Generalno, broj zaraženih zubara je minimalan, lično ne znam nikoga ko se zarazio u ordinaciji. A oni stomatolozi koji su bili pozitivni na koronavirus, bolest su dobili u porodičnom krugu, najčešće od dece ili poznanika ", rekao je dr Sikora.

Međutim, osječki stomatolozi primetili su porast kod dve vrste pacijenata. Oni koji su započeli stomatološke zahvate u susednim zemljama, a zbog zaključavanja nisu mogli da ih završe, i oni koji su se u vreme pandemije odlučili za estetski korektivne usluge.

"U našoj ordinaciji ima puno sugrađana koji su započeli terapiju u Novom Sadu, a sada zbog testiranja ne mogu tamo da završe posao. Ali u stvari, oni to sada vide preko granice i nije tako jeftin kao što su mislili. Razlika u ceni je oko 30 odsto, ali i tamo se često kriju cene.

Dakle, oni reklamiraju da su zubni implantati 'sve u četiri' za oko tri hiljade evra, a kod nas su pet hiljada evra, ali tamo propuštaju da kažu da je završni rad oko 2000 evra, pa je na kraju cena isto kao i kod nas u startu ", tvrdi dr. Josip Čes iz osječkog Stomatološkog centra Čes.

Pacijenti koji su započeli stomatološke zahvate u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, a sada ih ne mogu dovršiti zbog zatvaranja granice, sada ne mogu dobiti zaštitu Hrvatske komore dentalne medicine.

"Stalno smo upozoravali na ovaj problem koji se pojavio i sada, a to je da su prava naših građana tamo kao pacijenata nedefinisana i da ušteda od 30 odsto, kao što se sada može videti, nije vrlo isplativa. Na primer, ortodoncija u Novom Sadu je jeftinija za 30 odsto, ali to bi trebalo da uključuje najmanje 15 putovanja tamo. Sada se deo pacijenta javlja i pita kako da ostvare svoja prava zbog zatvorenih granica, ali mi ne možemo da pomognemo, rizik je da su preuzeli na sebe. Takvi pacijenti sada moraju da traže ordinaciju u našoj zemlji koja želi da preuzme pola posla, što je ponekad problem", objasnio je dr Sikora.

"Građani koji dolaze zbog beljenja zuba ili zbog filera imamo više nego ikad ranije. To su takođe usluge zbog kojih su ljudi odlazili u susednu Srbiju, a kako je to nešto što se mora održati, jer se u suprotnom može videti iznenadna promena, sugrađani i dalje rade ovu vrstu usluge ovde u Osijeku", prokomentarisao je dr Čes.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track