HRVATSKI ĐACI DOBILI ZADATAK IZ VERONAUKE PA SE DIGLA BURA: Da li biste radije sedeli pored Srbina, homoseksualca ili prostitutke
Foto: Profimedia

BRUKA

HRVATSKI ĐACI DOBILI ZADATAK IZ VERONAUKE PA SE DIGLA BURA: Da li biste radije sedeli pored Srbina, homoseksualca ili prostitutke

Hrvatska -

Veroučiteljica osnovne škole kod Rijeke deci je podelila listiće na kojima bi trebalo da kažu zašto žele i zašto ne žele u vozu da sede pored starijeg kaluđera s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak pominje i "afričku ženu koja prodaje proizvode od kože", spominje se "Rom koji je tek izašao iz zatvora", zatim "Indijka s jednogodišnjim detetom", kao i "hrvatski tajkun".

Među ponuđenima su i lekar specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanje upućeno učenicima osmog razreda glasi ovako:

"Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb - Indija. Put će trajati nedelju dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš da biraš kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće", počinje zadatak.

Sandra Krpan, direktorka OŠ Milan Brozović Kastav, odakle je listić potekao, upoznata je s nastavnim sadržajem koji je završio na društvenim mrežama.

"Ona veroučiteljica jeste dala zadatak učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano saopštenje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalni pedagog jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako veroučiteljica navodi da je zadatak upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima", poručuje direktorka škole iz Kastava.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

"Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju i postupiti skladno pravilnicima i zakonom", dodala je.

Ovakve vežbe se rade i inače.

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje "Praktična škola", program finansiran od strane Evropske unije sa ciljem sprečavanja radikalizacije kroz podsticanje kritičkog razmišljanja.

"Praktična škola" osnovana je kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se "Euro-rail a la carte". Radi se o vežbi koja probuđuje predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvestila.

- Cilj je probuditi te predrasude kod učenika nakon čega će oni izneti svoje viđenje - navodi se u opisu vežbe.

BIlo kako bilo, deo javnosti i direktorka škole drže neprimerenim da se ovakvi zadaci daju učenicima.

- Razgovarala sam sa socijalnim pedagogom i ona je rekla da se takve vežbe daju kada se sa učenicima rade vežbe predrasuda, ali zaista je sporno ako govorimo o srpskom vojniku iz Bosne ili prostitutki iz Belina. Ja to ocenjujem neprimerenim - poručuje direktorka.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track