TEK PUNOLETAN, A FIRMA MU OBNAVLJA PETRINJU: Samo jedan od čudnih ugovora koje progurao gradonačelnik Dumbović
Foto: Youtube prtscr / HRT

protekcija

TEK PUNOLETAN, A FIRMA MU OBNAVLJA PETRINJU: Samo jedan od čudnih ugovora koje progurao gradonačelnik Dumbović

Hrvatska -

Preduzeće je upisano u sudski registar, što je pretpostavka da može da posluje, u drugoj polovini januara. Već u februaru Grad Petrinja objavio je da je preduzeće dobilo zadatak da popravi ili zameni dimnjake, oluke, krovove i liftove u petrinjskom naselju Mošćenica.

Gradonačelnik Dumbović je posao objasnio izuzetnom hitnošću, tako da nije bilo samo javnog tendera, već nisu pozvana ni neka druga preduzeća da predaju ponude za taj posao.

I još jedan detalj. Grad je takođe objavio da je posao na isti način dodelio Pet plus gradnji. Ali u 14 petrinjskih naselja trebaju popraviti dimnjake i krovove po cijeni od jedva više od dva miliona kuna. KI i DO za jedno poravnanje dobili su gotovo milion kuna (1 evro-7,5 kuna).

A kompanija Pet plus gradnja, koja inače sa Gradom sklapa niz poslova, ovaj unosni posao na obnovi dobila je direktnom pogodbom, a i ovde ima kontroverznih elemenata. Ali vratimo se na trenutak na KI i DO.

Novinari 24sata.hr nazvali su broj naveden kao kontakt na dokumentu o dodjeli posla. Želeli su da pitaju direktora i vlasnika Kristiana Prpića da li ima zaposlene i kako će raditi taj posao kada je prvi put osnovao kompaniju. Imali su informacije da ima 18 ili 19 godina, pa su želeli da pitaju otkud takav preduzetnički nerv i kako to da je izabran iz svih petrinjskih građevinskih firmi.

"Nisi dobio Kristijana, nego oca", rekao je glas s druge strane.

Znate li da je vaš sin osnovao firmu i dobio posao od gotovo milion kuna? Da li ste i vi u društvu?

"A ja to ne znam ... ne znam ništa o tome", rekao je glas s druge strane, a onda je veza naglo pukla.

Sagovornici iz Petrinje objasnili su da je otac Igor Prpić (41), koji je svojevremeno imao autoservis koji je bankrotirao. I on se sa porodicom preselio u Nemačku, ali sada se vratio.

"On vam je kum sa Dumbovićevim sinom. Ove porodice se poznaju godinama i i danas su u bliskim odnosima ", kaže petrinjski sagovornik.

Ubrzo nakon toga, dobili smo i poruke sa broja koji smo pozvali. Ali ne i odgovor da li nam piše naš sin Kristian ili otac Igor Prpić. Prva poruka kaže da je porodica otišla sat vremena nakon zemljotresa iz Nemačke." U Nemačkoj imamo kompaniju za visinske radove i čišćenje solarnih panela. Dali smo se na raspolaganje dizalicom i kolegama i srušili više od 70 dimnjaka bez ijedne kune", stoji u poruci, a zatim se navodi da je majka primila i distribuirala tri kamiona humanitarne pomoći koja su sakupili Hrvati iz Kemptena u Petrinji vozila. " Imamo dugogodišnje iskustvo i mehanizaciju za visinske radove, pa ne vidim zašto ne bismo radili u našem gradu", zaključuje se u prvoj poruci.

Takođe su izjavili da su se prijavili na tender objavljen u Službenom glasniku i da je posao obavljalo još pet kompanija, te da je to prava istina i da nije bilo senzacije jer su ljudi takođe mogli da potvrde da su radili besplatno.

Na pitanje o odnosima kuma, odgovor je bio da nisu u nikakvoj vezi sa gradonačelnikom Dumbovićem. Na pitanje o vezi sa sinom, dobio je SMS da je sve rečeno.

U vreme kada smo poslali upit u Petrinju i obavili ovaj razgovor, postojale su samo dve kompanije za koje je Petrinja poslala obaveštenje o poslu. Juče, u petak, objavljeno je da je isti posao, ali za još dva naselja, dobio preduzeće Stanić graditeljstvo. Direktno isto, a vrednost je nešto više od milion kuna. A isti posao vredan 113.000 kuna dobio je i GS građenje.

U sredu su novinari poslali pismeni upit gradonačelniku Dumboviću nakon što se nije javio na telefon. Kada nismo dobili odgovor, pitali smo ga da li će odgovoriti na mejl. Odgovorio je SMS-om: "Ne". Da bi kasnije napisao da će odgovoriti u zakonskom roku, iako zahtev za objašnjenjem raspoređivanja poslova nema nikakve veze sa zahtevanjem informacija na pravnom osnovu.

"Provereno" Nova TV ranije je objavila članak o tome kako se sin Dumbovićeve kompanije Darko takođe zapošljava u Petrinji. Gradonačelnik je na meti kritika građana zbog loše distribucije građevinskog materijala koji je stigao kao pomoć u Petrinju.

Kurir.rs/24 sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track