PROMENE U HRVATSKOJ: Isticanje ustaških i četničkih simbola kažnjivo zakonom, zabranjen i pozdrav ZA DOM SPREMNI
Foto: Profimedia

DOPUNA ZAKONA

PROMENE U HRVATSKOJ: Isticanje ustaških i četničkih simbola kažnjivo zakonom, zabranjen i pozdrav ZA DOM SPREMNI

Hrvatska -

Hrvatski sabor trebao bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Kaznenog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim bi u zakon trebalo uvesti član kojim se zabranjuje upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je najavljen početkom ove godine.

Reč je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinskih zajednica, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi predlog izmena Kaznenog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno, objasnio je Peđa Grbin, predsednik SDP-a.

U predlogu koji je Jutarnji list dobio na uvid stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon člana 325. KZ-a dodaje član 325.a) "Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima" sa sledećim tekstom:

"Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine".

Dodaje se i da onaj ko "kazneno delo iz stav 1. ovog člana počini putem štampanih ili elektronskih medija ili kompjuterskih ili društvenih mreža, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine. Ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stava 1. ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina".

Dobrič, ustaše, groblje
foto: RTRS/SRNA

Izuzeci

U nacrtu novog člana predviđa se izuzetak, i to "kada se obeležja iz stavka 1. javno koriste s namenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promociji umetnosti ili nauke, istraživanju ili poučavanju, izveštanju o tekućim ili istorijskim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno delo iz stavki 1., 2. i 3. ovog člana".

Prema najavama, Sabor bi za manje od dva meseca trebalo da raspravlja o izmenama Kaznenog zakona.

Bez podrške HDZ

Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a, podržao je inicijativu ali je naglasio da smatra da to ne treba da se koristi u predstojećoj kampanji. "SDSS podržava zabranu ustaških i četničkih simbola i smatramo da je dobro da se o tome razgovara. Ali, pitanje je mogu li se takve promene postići u razdoblju predizborne kampanje", skeptičan je Pupovac.

Vladajući HDZ verovatno neće podržati predlog. "Zanimljivo kako se ova inicijativa pojavljuje upravo pre lokalnih izbora. Umesto ozbiljnih pitanja, ponovno se želi govoriti o ideologijama", izjavio je saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track