USTAŠE DIVLJAJU PO SPLITU NA DAN OSNIVANJA NDH: HOS-ovci se postrojavaju, nose se ustaška obeležja i kliče Za dom spremni
Foto: Youtube/Facebook/Profimedia

monstruozno

USTAŠE DIVLJAJU PO SPLITU NA DAN OSNIVANJA NDH: HOS-ovci se postrojavaju, nose se ustaška obeležja i kliče Za dom spremni

Hrvatska -

Pre 80 godina je proglašena tzv. Nezavisna Država Hrvatska u kojoj su počinjeni najsvirepiji masovni zločini i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Međutim, svakog 10. aprila se u Hrvatskoj i dalje okupljaju grupe koje slave ustaštvo i tu zločinačku tvorevinu.

U Splitu je najgore. Kako su preneli lokalni mediji, u jednom tržnom centru muškarac je šetao sa velikom zastavom na kojoj je grb HOS-a i sa ustaškim natpisom "Za dom spremni".

Očevici su za Dalmaciju danas rekli da je nosio i kapu i majicu sa istim obeležjima.

Monstruozne proslave počele su još u petak veče na ulazu u Split, kada je grupa ljudi zapalila baklje i pevala ustaške pesme.

Kao šlag na tortu, u Splitu su obeležava i dan osnivanja HOS, a bivši pripadnici tih jedinica su se postrojili i uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

HOS-ovci u crnom tri puta su zaurlali ustaški poklič "Za dom spremni", navodi Index.

Predsednik udruženja 9. bojne HOS i njen ratni komandant Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "Za dom spremni", ocenjujući da se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države".

Komentarišući današnju izjavu SDP-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Ante Franića da ustaški pozdrav "Za dom spremni" treba zabraniti, Skejo je rekao da je to "sveti hrvatski poklič".

"Ono što je za Crkvu 'Hvaljen Isus i Marija', to je poklič ' Za dom spremni' hrvatskom narodu", rekao je Skejo.

I ranijih godina je Skejo, prepoznatljiv po svojim brkovima, poredio ustaški poklič sa crkvenim, a slične nastupe je imao u i Kninu povodom obeležavanja operacije Oluja.

Pre nekoliko godina britanski profesor Erik Gordi prokomentarisao je njegove brkove koje liče na one koje je imao Adolf Hitler.

Na slici je bio Skejo s kravatom na kojoj stoji i natpis “Za dom spremni“.

“Ovo je zabavno, na slici je tip koji je održao novinarsku konferenciju gde je tvrdio da nije fašista“, napisao je Gordi.

Bivši ratni zapovednik jednom priliko je, nakon mise za Antu Pavelića, rekao za Indeks da je to bio “najveći sin hrvatskog naroda“ i da je “u datim istorijskim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu“. Na pitanje šta je sa logorima, Jasenovcem i Gradiškom, Skejo je odgovorio da to nisu bili logori. “To su bile bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici“, rekao je on.

Na današnji dan - 10. aprila 1941. godine formirana je tzv. Nezavisna Država Hrvatska, u kojoj su počinjeni najsvirepiji masovni zločini i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

ZABRANA USTAŠKIH SIMBOLA

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Krivičnog zakona koji predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim bi u zakon trebalo uvesti član kojim se zabranjuje upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je najavljen početkom ove godine.

Reč je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb.

ustase, za dom spremni
foto: Profimedia

U predlogu stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon člana 325. KZ-a dodaje član 325.a) "Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima" sa sledećim tekstom:

"Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja