Najnovije vesti

HRVATSKA KREĆE U SPASAVANJE SEZONE: Turistima će sufinansirati kovid testove, a kreće i masovna vakcinacija radnika
Foto: Profimedia

biće postavljeni punktovi za testiranje

HRVATSKA KREĆE U SPASAVANJE SEZONE: Turistima će sufinansirati kovid testove, a kreće i masovna vakcinacija radnika

Hrvatska

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spasavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, pišu lokalni mediji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom iduće sedmice dobiće popise ljudi iz turističkog sektora koji žele da se vakcinišu, a reč je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuvarima i konobarima i radnicima u turističkim agencijama, prenosi Jutarnji list.

Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruženja i ustanova u resoru, gde je njih čak 70 posto izrazilo želju za vakcinisanjem.

Vakcinacija bi trebalo da počne u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, moguća je i vakcinacija u velikim hotelima.

0081945509, Korčula, Hrvatska, more
foto: Profimedia

Nakon toga, plan je da se vakciniše i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od retkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno vakcinisanje turističkih radnika, odlučila da pokrije i deo troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je, na primer, već spremno 11 privatnih klinika i dve javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turistima biti potrebno, a na Trgu bana Јelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje koji će raditi i vikendom od 10 do 18 sati.

Turisti će dan ranije moći da se prijave mejlom za testiranje, a na internet stranici "Safe stay in Croatia" biće naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj. S potvrdom iz evisitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencionisanoj ceni, koju će i više od 50 posto pokriti Ministarstvo turizma.

Ono što je dobro, slažu se sagovornici iz sektora, jeste što će se priznavati brzi antigenski testovi, koji su poprilično jeftini i rezultati se dobiju mnogo brže nego kod PCR testova, a priznavaće ih mnoge države bitne za hrvatski turizam, pri povratku svojih građana s odmora.

Kurir.rs/Јutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...