Najnovije vesti

TRAG POLA TONE KOKAINA KOJA JE PRONAĐENA U LUCI PLOČE VODI DO FIRME IZ TUZLE: Novi detalji velike zaplene droge u Hrvatskoj
Sa jedne od prethodnih zaplena, Foto: BETA/HINA/Baldo Marunčić

udarac za narko-mrežu

TRAG POLA TONE KOKAINA KOJA JE PRONAĐENA U LUCI PLOČE VODI DO FIRME IZ TUZLE: Novi detalji velike zaplene droge u Hrvatskoj

Hrvatska

Naručilac pošiljke od 500 kilograma kokaina dubrovačka policija vrebala je još od kraja marta. I ovoga puta, "roba" je bila skrivena u kontejneru s pošiljkom banana koji je stigao u pločansku luku iz Ekvadora, odakle je krenuo nešto više od dva meseca ranije od dolaska na odredište. Banane je naručila firma iz Bosne i Hercegovine, s tuzlanskog područja, pišu hrvatski mediji.

Prema onome što je dosad poznato, kokain, koji je bio skriven po celoj dužini dna kontejnera, u "sendviču" lima, trebao je da napusti teritoriju Hrvatske najverovatnije šleperom s pošiljkom banana, prenosi Jutarnji list.

Dubrovačka policija nadzirala je kontejner, ali kako je postojala opasnost da kontejner fizički napusti pločansku luku i ode na neko drugo odredište po robu, nije se moglo čekati i odlučilo seda se ide u pretragu u kojoj su korišćeni i psi. Iz kontejnera je izvađeno 500 kilograma kokaina, a i kontejner i brod, koji je bio pod stranom zastavom, u međuvremenu su napustili pločansku luku.

Za policiju je sada najveća zagonetka ko je trebalo da preuzme drogu koja bi na narko-tržištu vredela oko 65 miliona evra, pa je naručiocu zadat ozbiljan udarac. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do 2 miliona evra za nabavu nije beznačajan.

0340655631
foto: Goran Safarek / Alamy / Profimedia

Udarac narko-mreži

Ova višemesečna akcija dubrovačke policije, koja je istovremeno sprovodila nekoliko velikih akcija protiv narko-mafije, iako nije dovela do krajnjeg naručioca, ipak je velik udarac narko-mreži.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Evropu i koja je neuralgična tačka jer se tek sada krenulo u nabavku mobilnog RTG uređaja koji bi omogućio efikasniju kontrolu kontejnera, u poslednja tri meseca je "sidrište" nekoliko velikih pošiljki droge.

Preko pločanske luke prvo je stigao kokain koji je krajem januara zaplenjen u Metkoviću. U spektaklularnoj akciji u Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59), zvani Haš, koga su prozvali i "neretvanski kralj kokaina", a njegova ekipa u kojoj je bio i italijanski državljanin tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina.

Ilustracija
Ilustracija foto: BETA/HINA/Baldo Marunčić

Jedan od značajnih ljudi u tom lancu bio je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki propušteni kontejner dobijao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 evra. Još pre, dubrovački policajci su uhapsili italijanskog državljanina Andreu Merusija (49) iz Lavanje koji je "pao" 26. juna prošle godine kod Baćine s jednom od pošiljki kokaina s kojom je krenuo u Italiju. Premda je drogu otkrio dresirani policijski pas, to je bila samo "finta" jer je Merusi već bio pod nadzorom policije.

Rizične luke

Ovogodišnji mart za dubrovačku policiju biće tako rekordan po zaplenama kokaina jer su u subotu 6. marta na području Opuzena zaplenili 73 kilograma i uhapsili Olivera Čokaru (46), koji je u svom "audiju" nadzirao izvlačenje droge iz kontejnera, za šta su druga dvojica osumnjčenih Anđelko Oršulić (35) i Goran Bebić (41) trebalo da dobiju, kako se sumnja, po 50.000 evra. No, pri vađenju droge iz kontejnera zaskočili su ih dubrovački policajci.

Ilustracija
Ilustracija foto: BETA/HINA/Baldo Marunčić

Prema raspoloživim informacijama, niko od onih koji su "pali" u prethodnim zapljenama nije direktno povezan i s ovom pošiljkom.

Je li BiH bila i krajnje odredište zasad nije poznato. Jer, moguće je da je krajnje odredište bila neka zapadnoevropska država, ali je dostava preko neke od zapadnoevropskih luka bila prerizična. Ali, zahvaljujući dubrovačkim policajcima, sada i pločanska luka spada u visokorizične.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...