HRVAT SA HITLEROVSKIM BRČIĆIMA BI SAD DA UKINE I PETOKRAKU: Zabranite zločinačku zvezdu, a ne sveti pozdrav Za dom spremni
Foto: Youtube/TelevizijaJadran

čovek karikatura

HRVAT SA HITLEROVSKIM BRČIĆIMA BI SAD DA UKINE I PETOKRAKU: Zabranite zločinačku zvezdu, a ne sveti pozdrav Za dom spremni

Hrvatska -

Hrvatsko udruženje 9. bojne HOS-a zatražilo je lustraciju i zabranu zvezde petokrake.

To udruženje smatra da Hrvatskoj treba lustracija jer tako, kako kažu, "na vlasti ne bi više bili oni koji donose zakone protiv Boga, porodice, crkve, domovine i morala", prenosi Index.hr.

"Zabranite zločinačku crvenu zvezdu petokraku, a ne sveti pozdrav Za dom spremni. To je naša poruka svim saborskim poslanicima, a posebno našim saborcima, hrvatskim braniteljima koji su danas u Saboru", saopštili su.

Stav Udruženja je da Hrvatskom stvarno vladaju oni koji nikad nisu želeli slobodnu i samostalnu Hrvatsku, a pri tom su spomenuli predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca i nekadašnjeg predsednika te stranke Vojislava Stanimirovića.

petokraka, zvezda, zvezda petokraka, komunisti, komunizam
foto: Profimedia

Inače, u Splitu su 10. aprila pripadnici 9. bojne obeležili dan osnivanja HOS, kada su se postrojili i uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni". Istog dana se obeležava i dan osnivanja zločinačke NDH.

Predsednik udruženja 9. bojne HOS i njen ratni komandant Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "Za dom spremni", ocenjujući da se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države".

I ranijih godina je Skejo, prepoznatljiv po svojim brkovima, poredio ustaški poklič sa crkvenim, a slične nastupe je imao u i Kninu povodom obeležavanja operacije Oluja.

Bivši ratni zapovednik jednom prilikom je, nakon mise za Antu Pavelića, rekao za Indeks da je to bio “najveći sin hrvatskog naroda“ i da je “u datim istorijskim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu“. Na pitanje šta je sa logorima, Jasenovcem i Gradiškom, Skejo je odgovorio da to nisu bili logori. “To su bile bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici“, rekao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja