Najnovije vesti

SKORO MILION SRPSKIH ČOKOLADA NESTALO SA HRVATSKIH RAFOVA: Za sve je kriva Kolinda i čoko skandal od pre pet godina!
Foto: Printscreen Kurir TV

800.000 evra

SKORO MILION SRPSKIH ČOKOLADA NESTALO SA HRVATSKIH RAFOVA: Za sve je kriva Kolinda i čoko skandal od pre pet godina!

Hrvatska

Zvanični podaci pokazuju da su Hrvati od skandala iz 2016. iz godine u godinu kontinuirano smanjivali uvoz čokolada iz Srbije.

Pet godina je prošlo od "čoko skandala" tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koji je nastao jer je dubrovačkoj deci podelila srpske čokoladice.

Slatkiši su tada dobili nacionalni predznak i podigli gotovu celu Hrvatsku na noge, jer su jednostavno bili iz Srbije.

Šta se dogodilo? Kolinda Grabar Kitarović se prilikom posete Dubrovniku, povodom Dana dubrovačkih veterana 2016. godine, između ostalog, srela s decom iz dubrovačkog vrtića. Nedugo potom jedan od besnih roditelj izjavio je Dubrovačkom dnevniku da je njegovo dete u vrtiću od predsednice dobilo na poklon čokoladu proizvedenu u Srbiji.

Vrlo brzo stigao je odgovor i iz kancelarije hrvatske predsednice gde su rekli da oni ne nabavljaju pakete i da je ovaj dubrovački pakovan u Vukovaru: "Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je košara puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo da se među tristotinak proizvoda našlo i nekoliko spornih".

"Hrvatska predsednica mora da propagira hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputićemo roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinjenje i poslaćemo im hrvatske proizvode", rekla je tada Grabar Kitarović.

No, posledice "skandala" su se odmah osetile - drastično je pao izvoz srpskih čokolada u Hrvatsku, a o razlogu se i dalje priča.

Zvanični podaci pokazuju da su Hrvati od skandala iz 2016. iz godine u godinu kontinuirano smanjivali uvoz čokolada iz Srbije. Najveći pad beležen je, očekivano, prvih godina, čak i do 30 odsto, ali ni novi podaci nikako nisu za zanemariti.

Ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije, od 2016. do 2021. godine smanjen je sa oko 1,9 na 1,1 miliona evra, dakle za punih 800.000 evra. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u proseku košta jedan evro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za oko 800.000 komada.

Hrvatska danas zauzima 10. mesto na spisku zemalja gde izvozimo čokoladu, a jedanaesto mesto za izvoz čokoladnih proizvoda. Ispred su i BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, ali i Bugarska, Nemačka i Turska, potvrdili su nam u PKS.

Prema podacima PKS, prošle godine je u Hrvatsku izvezeno 147 tona čokolade. Vrednosno je zabeležen pad od 10 odsto u odnosu na 2019. Zajedno sa proizvodima od čokolade u Hrvatsku smo izvezli oko 400 tona, što je vrednosno milion evra.

Posmatrajući 2018 na 2019. godinu u Hrvatsku smo izvezli 25 odsto manje čokolada i čokoladnih proizvoda, a još veći pad bio je prethodnih godina.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...