SLAVONSKIM SELIMA OČAJNIČKI POTREBNA OBDANIŠTA: Načelnik im umesto toga gradi - fontane! VIDEO
Foto: Youtube screenshot / Televizija Slavonije i Baranje

bruka

SLAVONSKIM SELIMA OČAJNIČKI POTREBNA OBDANIŠTA: Načelnik im umesto toga gradi - fontane! VIDEO

Hrvatska -

Razbojište i Kršinci su naselja u opštini Podgorač u Slavoniji. Prema poslednjem popisu stanovništva, Razbojište ima 286 stanovnika, a Kršinci samo 150.

Zbog činjenice da je reč o vrlo malim mestima, mnogi stanovnici su bili ogorčeni idejom da u svaku od njih u fontane ulože 170.000 kuna (1 evro - 7,5 kuna) , a mnogi nemaju gde da ostave malu decu na čuvanje. Finansijska sredstva za fontane obezbeđena su iz izvornih prihoda budžeta opštine Podgorač.

Goran Đanić, osim što je 16 godina bio gradonačelnik, ima i profitabilan posao proizvodnje domaćih slavonskih rakija i likera. Najviše hvale njegovu šljivovicu. U svojoj porodičnoj farmi Đanić voli da prati trendove, pa je prošle godine, u jeku pandemije, odlučio da proizvodi dezinfekciona sredstva Virus Stop. Redestilirali su 20.000 litara rakije i likera i napravili alkoholno dezinficijens. „To je bio jedini način da se kompanija spasi od propasti“, rekao je tada Đanić Novom radiju. Kaže da su fontane u Razbojištu i Kršincima planirane godinama.

"I u tim malim mestima moramo stvoriti okupljališta na kojima će ljudi provoditi slobodno vrijeme. Zašto bi Osijek i Našice imali tako nešto, a Razbojište ne, to je diskriminacija - rekao je on.

Naglasio je da ne gradi "Bandićeve česme" već fontane oko kojih se porodice mogu okupljati. Kaže da je pre ovih "malih" fontana od 170.000 kuna novac potrošio na obnovu naselja.

- U kanalizaciju na ovom području uložili smo 4,5 miliona kuna, rekonstruirali trotoare, dječja igrališta, javnu rasvjetu i još mnogo toga. Ovo je samo nastavak. Ko kaže da nema novca, greši, ima novca - nastavio je.

Također su uložili šest miliona kuna u vatrogasni centar i 50 miliona u vodu, kaže. Dodaje da su ove finansije dolazile iz evropskih fondova i budžeta opštine Podgorač.

„Kad završe, ponosno ću proći pored njih“, rekao je načelnik o kritikama.

Tendere za kompanije koje će graditi fontane raspisala je Opština Podgorač jedan za drugim, a pobednik za obe fontane je isti. Izgradnja je pala u ruke firme Temelj iz Našica. Neki stanovnici ovih mesta ne vide ništa loše u trošenju novca na fontane. "Zadovoljan sam fontanama. Gradonačelnik je mnogo učinio za ovo naselje. Imamo puno mladih i dece, pa mislim da će biti lepo videti ih - rekla je Adrijana (35) iz Razbojišta.

Neki se žale i da fontane nisu toliko potrebne kao vrtići za malu decu u Razbojištu i Kršincima jer nemaju svi „bakin servis“, kažu nam meštani ta dva mesta.

Podgorač
foto: Youtube screenshot / Televizija Slavonije i Baranje

" Dok se fontane grade, o celodnevnom smeštaju dece u vrtićima možemo samo da sanjamo", požalila se jedna majka troje dece iz Razbojišta.

"Na bojnom polju je potrebna kanalizacija nego česma. Biće lepo sedeti leti uz fontanu i osetiti divan smrad kanalizacije ",ironično je rekla starija meštanka o kanalizaciji u koju je, kako kaže gradonačelnik Podgorice Đanić, uloženo 4,5 miliona kn.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track