Najnovije vesti

OVAJ USTAŠKI LOGOR NA HRVATSKOM OSTRVU NIJE PREŽIVEO NIJEDAN SRBIN Krvnici su ovde bili suroviji prema Srbima nego prema Jevrejima
Foto: Screenshot

izložba o logoru slana

OVAJ USTAŠKI LOGOR NA HRVATSKOM OSTRVU NIJE PREŽIVEO NIJEDAN SRBIN Krvnici su ovde bili suroviji prema Srbima nego prema Jevrejima

Hrvatska

Izložba "Put bez povratka - od logora Slana do logora Jasenovac", otvorena je danas u spomen području Jasenovac u organizaciji te javne ustanove i Documente.

Kako su saopštili organizatori, JUSP Jasenovac i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust, izložba je otvorena u susret godišnjici proboja iz logora.

Autor izložbe i direktor JUSP Jasenovac Ivo Pejaković istakao je „da surovi uslovi logora, kao i jednako surov odnos ustaša prema zarobljenicima, nisu ostavili mnogo svedoka“, prenela je agencija Hina.

Šef Documente Vesna Teršelič podsetila je da je spomen-ploča na nekadašnje logore na Pagu u uvali Slana i naselju Metajna tri puta uništavana, poslednji put 2013. godine.

Ona je izrazila želju za organizovanjem izložbe i u drugim mestima, posebno u Novalji na Pagu, blizu koje se nalazio logor Slana.

Logor Slana bio je smešten u središnjem delu ostrva Paga, u dubokoj uvali koja gleda na Velebit. U njemu su se nalazila dva podlogora, jedan za Srbe, drugi za Jevreje.

Prema svedočenju retkih preživelih Jevreja, odnos prema Srbima bio je još brutalniji, a posledice su bile takve da prema dosadašnjim saznanjima ne postoje slučajevi srpskih zarobljenika koji su preživeli logor Slanu i Drugi svetski rat i o tome ostavili svedočanstvo.

Zbog toga se o događajima u logoru Slana zna tek ono što je sačuvano u svedočanstvima preživelih Jevreja, navodi Documenta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...