DUBROVNIK SKUPLJI OD BRISELA, ZAGREB OD BUDIMPEŠTE: Čak pet gradova iz Hrvatske se našlo na listi najskupljih za život!
Foto: Profimedia

skup život

DUBROVNIK SKUPLJI OD BRISELA, ZAGREB OD BUDIMPEŠTE: Čak pet gradova iz Hrvatske se našlo na listi najskupljih za život!

Hrvatska -

Na listi skupoće života u 608 gradova u svetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cenama, nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Ta lista je napravljena na osnovu baze podataka o potrošačkim cenama (namirnice, odeća i obuća, taksi, komunalne usluge, internet, prevoz, ponuda u restoranima, izdvajanje za sportske aktivnosti, za vrtić, školu).

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mesto - pre Rima, Brisela, ili Firence drugi je Zadar, na 275. mestu, a slede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mesto.

Kada je reč o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija (41. mesto) i Slovenija (38. mesto), dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

gradovi, lista
foto: Printscreen/Jutarnji list

Jedan od razloga toga je, čini se, visoka cena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grejanje, voda i smeće.

U poređenju sa Zagrebom Dubrovnik je 54,2 odsto skuplji. Ali u svih pet hrvatskih gradova skuplje je živeti nego, na primer, u Varšavi ili Budimpešti.

Troškovi života samo su jedan od brojnih kriterijuma prema kojima se ocenjuje kvalitet života u gradovima.

Kada je reč o glavnim gradovima, prošlogodišnje istraživanje nemačke kompanije specijalizovane za preseljenja, Movinga iz Berlina, pokazalo je da među 150 gradova, Zagreb zauzima tek 135. mesto, a lošije su plasirani tek glavni gradovi Litvanije, Letonije i Bugarske.

Kurir.rs/Novac.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track