HRVATI MUKU MUČE SA VOJNIM HELIKOPTERIMA: Platili remont 27 miliona evra, a već imaju prijavljenih 300 kvarova!
ilustracija

šta reći

HRVATI MUKU MUČE SA VOJNIM HELIKOPTERIMA: Platili remont 27 miliona evra, a već imaju prijavljenih 300 kvarova!

Hrvatska -

Dvadeset meseci nakon primopredaje 10 remontovanih helikoptera MI 171SH, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i dalje ima velikih poteškoća sa ovim letelicama zbog čestih kvarova, saznaje Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama, do sada je prijavljeno više od 300 žalbi na obavljeni posao, ukupne vrijednosti 206,9 miliona kuna.

Po pravilu se prijavljuju curenja ulja i goriva, neispravan rad motora, neispravne komunikacije, teškoće u radu sa komandama itd. Ii upitno je kada će biti popravljeno.

Reč je o helikopteru kojim su tadašnji ministar odbrane Damir Krstičević i tadašnji načelnik Generalštaba general Mirko Šundov izvršili probni let tokom primopredaje u septembru 2019. godine. Navodno ima problema sa navigacijom i zadnjim vratilom.

Ministarstvo odbrane na pitanja o problemima sa ovim helikopterima odgovara da ne mogu da razgovaraju o detaljima jer su to poverljive informacije koje ne mogu da otkriju javnosti. U ZTC-u, koji je bio nosilac remonta, odgovaraju da imaju godišnji ugovor sa Ministarstvom odbrane koji ih obavezuje da čuvaju podatke u vezi sa sprovođenjem ugovora.

Napominju da 18-mesečni garantni rok nije istekao za sve helikoptere, ali ne preciziraju koliko helikoptera i dalje rešava pritužbe na račun ruske kompanije Rašn Helikopters.

ZTC tvrdi da su tokom projekta remonta zaradili 165 miliona kuna uz izdatak od 127 miliona kuna. Što bi značilo da su na tom poslu zaradili 38 miliona dolara. Dodaju da je na osnovu remonta ZTC stekao reference za održavanje ove vrste helikoptera.

Veliki problemi sa ovim helikopterima primećeni su samo pet meseci nakon primopredaje letelice zbog curenja nafte u određenom broju helikoptera, a dva helikoptera su povučena iz misije na Kosovu, pa je u februaru 2020. svih 10 helikoptera privremeno sletelo. Od tada je većina helikoptera MI8 poslata u misiju KFOR-a na Kosovu.Ministarstvo odbrane navodi da to nema nikakve veze sa kvarovima na MI 171 SH, već sa odlukom iz koje vazdušne baze će helikopteri biti poslati.

Pored ovih 10 helikoptera, HRZ ima i 10 transportnih helikoptera MI 8 MTV -1, tri helikoptera MI 8 T i jedan helikopter MI 17 VA. Resursi ovih helikoptera ističu se 2024. i 2025. godine. Međutim, još uvek nema konačne odluke o tome da li će biti poslati na remont ili će se prodati. Sledeće godine vazduhoplovstvu će se pridružiti četiri nova helikoptera Blekhok koji su u procesu proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track