Najnovije vesti

HRVATI ODRŽALI MISU ZA POGINULE U BLAJBURGU UZ UOBIČAJENE SIMBOLE: Zastave HOS-a i Za dom spremni, na skupu i šef Sabora
Foto: Youtube/Tv Loki

odavanje pošte zločincima ndh

HRVATI ODRŽALI MISU ZA POGINULE U BLAJBURGU UZ UOBIČAJENE SIMBOLE: Zastave HOS-a i Za dom spremni, na skupu i šef Sabora

Hrvatska

Gospićko-senjsko biskup Zdenko Križić ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini predvodio je misu za poginule na Blajburgu i rekao da se te žrtve ne smeju zaboraviti, ali ni osvećivati jer "tu smo da molimo i praštamo".

Na misu su došli šef sabora Gordan Jandroković, ali i mnogi drugi hravtski političari, a na događaju je bilo znatno više od 25 ljudi koliko je propisao Krizni štab.

"Nije moguće nabrojati celu listu stradanja hrvatskog naroda od Krbavske bitke pa kroz vekove koji su sledili", kazao je Križić istakavši da u memoriji hrvatskog naroda posebno mesto zauzima stradanje koje je počelo na Blajburgu.

misa, Udbina
foto: Youtube/Tv Loki

Tamo je, rečeno je, veliki deo vojnika i civila ubijen bez ikakvog suda, ali bez obzira na to što su te žrtve pale kao posledica ljudske mržnje, na nju ne treba odgovoriti mržnjom, nego praštanjem.

"Mi smo ovde da molimo i praštamo, mi ovde nikog ne kanonizujemo, nego samo molimo za sve te ljude koji su ubijeni bez suđenja, bez dokaza bilo kakve krivice. Molimo za nevine i grešne, a definitivni sud ostavljamo Bogu, pravednom sudiji", kazao je Križić.

Problem je u tome, smatra, što bi neki koji nisu vernici hteli da zabrane molitve za neke osobe, pre svega žrtve, za žrtve Blajburga i na žrtve gledaju samo kao na zločince gotovo bez izuzetka.

misa, Udbina
foto: Youtube/Tv Loki

"Za njih su zločinci svi vojnici koji su se tamo zatekli, i ne samo oni, nego i civili, uključujući žene i decu i tako dolaze da apsurdnog zaključka - Crkva veliča zločince", uveren je.

Podsetivši kako je hrvatska država abolirala sve neprijateljske vojnike u Domovinskom ratu koji nisu počinili zločine, Križić je napomenuo kako je zanimljivo da mnogi to postignuće 21. veka ne žele da primenie jedino kad su u pitanju hrvatski vojnici, pa čak i civili iz Drugog svetskog rata.

Gospićko-senjski biskup poručio je kako to ne govori da bi opravdao zločine koje su činili i neki pripadnici hrvatskog naroda jer je zločin zločin, ko god ga činio. Ipak, utvrdio je i da je zločin i to kada se osuđuje samo zločin jedne strane, a relativizuje ili opravdava zločin druge strane.

Hrvatska biskupska konferencija odabrala je ove godine Udbinu iznad Krbavskog polja kao mesto sećanja na žrtve Blajburga u nemogućnosti obeležavanja redovne komemoracije na Blajburgu, rekao je Križić na misi.

Kako prenosi Index.hr, deo okupljenih u Udbini negodovao je dok je sveštenik pozdravljao zvanice, među kojima je poseban pozdrav uputio Jandrokoviću, a neko je u vulgarnom kontekstu spomenuo i Milorada Pupovca.

Deo okupljenih nosio je i zastave HOS-a s ustaškim pozdravom Za dom spremni.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track