INCIDENT U PULI Titov spomenik išaran ustaškim simbolima na 80. godišnjicu antifašističke borbe FOTO
Foto: Profimedia

godišnjica

INCIDENT U PULI Titov spomenik išaran ustaškim simbolima na 80. godišnjicu antifašističke borbe FOTO

Hrvatska -

Hrvatska danas obeležava 80-godišnjicu antifašističke borbe u Puli, a spomenik doživotnom predsedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu ponovo je osvanuo išaran ustaškim simbolima, uz natpis "Pavelićev park".

Precrtan je deo spomenika na kojem je spomen žrtvama fašizma, a na samom spomeniku je ispisano i ustaško slovo "U".

Istarski župan Boris Miletić izjavio je da Pula danas svedoči sramotnom činu.

Svedočimo sramotnom činu već drugi put u poslednjih dvadeset dana, i to, nažalost, na dan kada se širom Istre i u celoj zemlji obeležava Dan antifašističke borbe, rekao je župan.

On je podsetio da je 1990ih godina širom Hrvatske uništeno i oštećeno preko 3.000 partizanskih spomenika.

Mi u Istri smo tada očuvali svoje i zato je posebno tužno što se u današnje vreme događaju ovakvi incidenti, rekao je Miletić.

Kazna od 10.000 evra bi iskorenila ustaše

Advokat Ante Nobilo izjavio je danas da nije video predložene izmene Krivičnog zakona o zabrani ustaških simbola, ali je, ističe, jasno da u Hrvatskoj treba zabraniti sve simbole povezane sa NDH.

Nobilo je za zagrebačku N1 tv. rekao da misli da ne treba ići u širu elaboraciju toga i dodao da od kada Austrija primenjuje prekršajnu kaznu od 10.000 evra i "ustaše su nestale".

"Austrijanci su napravili prekršajnu kaznu od 10.000 evra i nestali su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Blajburg je rešena stvar", naveo je Nobilo.

Ljudi su, ističe, umorni od svega toga, a država je ta koja treba da podvuče crtu HOS, koji u svom amblemu ima ustaški poklič "za dom spremni" je, smatra Nobilo, mistifikacija problema.

Prema njegovim rečima, Komisija koju je oformio Andrej Plenković stvorila je problem i na mala vrata otvorila mogućnost da se koristi ZDS.

"Premijer je formirao Komisiju i to što su oni napravili po meni je skandal. Nisu istorijski istraživali šta je bio HOS. Da jesu, shvatili bi, kao što je i Franjo Tuđman, da je HOS bio opasnost za Hrvatsku", naveo je, između ostalog, Nobilo.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track