HRVATSKIM VLASTIMA JE SADA TESLA DOBAR: Evo kako se HDZ obračunao sa njegovim imenom u Gospiću 1992. godine!
Foto: Youtube Printscreen, Profimedia

podsećanje

HRVATSKIM VLASTIMA JE SADA TESLA DOBAR: Evo kako se HDZ obračunao sa njegovim imenom u Gospiću 1992. godine!

Hrvatska -

Hrvatske vlasti su objavile da će se na budućoj evro kovanici naći i lik Nikole Tesle.

Istoričar Hrvoje Klasić tvrdi da Teslin lik "zaslužuje da krasi novčanicu svake zemlje na svetu", a evo kako komentariše odluku vlasti:

"Pre svega treba naglasiti da je prvih pet predloženih motiva u stvari predložilo odbor od nekih petnaestak ljudi. A šesti motiv, Teslu, izabrala je većina od gotovo 50.000 ljudi koji su učestvovali u internet anketi. Mislim da je to vrlo važan i pomalo zapanjujući podatak. Rekao bih da se radi o pobedi zdravog razuma, koja je možda malko zakasnila, ali je uvek dobrodošla te velikom porazu hrvatskog nacionalizma".

Upozorio je i na jednu istorijsku činjenicu.

"Danas je odluku da će Nikola Tesla biti na budućoj hrvatskoj evrokovanici obznanio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dok je 13. februara 1992. godine jedan drugi HDZ-ovac i poverenik Vlade za Gospić donio odluku da se trg, udaljen pet kilometara od Tesline rodne kuće, preimenuje, odnosno da se više ne zove po Tesli, nego po Stjepanu Radiću. A tri dana kasnije na istom tom trgu su tzv. nepoznati počinioci digli u vazduh Teslin spomenik. Voleo bih da imam vremeplov pa da vidim izraz lica tog poverenika i ovih nepoznatih počinilaca kada bi im netko rekao da će 30 godina kasnije Tesla biti na hrvatskom novcu. Mislim da se radi o vraćanju duga jednom genijalcu univerzalnih vrednosti. Bolje ikad nego nikad", kaže Klasić.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track