UHAPŠEN VOZAČ AUTOBUSA KOJI JE SLETEO SA PUTA KOD SLAVONSKOG BRODA! Policija opisala kako je došlo do strašne nesreće VIDEO
Foto: Printscreen/YT

15 PUTNIKA TEŠKO POVREĐENO

UHAPŠEN VOZAČ AUTOBUSA KOJI JE SLETEO SA PUTA KOD SLAVONSKOG BRODA! Policija opisala kako je došlo do strašne nesreće VIDEO

Hrvatska -

Rano jutros kod Slavonskog Broda autobus koji je vozio iz Frankfurta za Prištinu sleteo je sa autoputa i prevrnuo se, a tom prilikom poginulo je najmanje 10 osoba, dok je 45 putnika povređeno. Povodom nesreće oglasio se i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Policija je oko 6.20 sati dobila dojavu da se na autoputu kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je je autobus sa KiM sleteo sa puta.

POLICIJA OBJAVILA KAKO JE DOŠLO DO NESREĆE

Policijska uprava brodsko-posavska jutros u 6 sati i 19 minuta dobila je dojavu o saobraćajnoj nesreći na auto-putu A3 Bregana-Lipovac kod Slavonskog Broda.

Policija je uviđajem, uz prisustvo državnog tužioca utvrdila da je do nesreće došlo kada je 52-godišnjak sa Kosova i Metihije upravljao autobusom kosovskih tablica.

Kako se navodi u saopštenju policije, vozač je u jednom trenutku prešao na travnatu površinu što je dovelo do prevrtanja autobusa na bok.

U nesreći je poginulo 10 osoba, 15 osoba je zadobilo teške telesne povrede, dok je 30 osoba zadobilo lakše povrede. Povređeni su prebačeni u bolnicu, a autoput je u jednom periodu bio zatvoren.

U 10,40 sati, 52-godišnji vozač autobusa je uhapšen i biće, nakon kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog dela iz člana 227 Kaznenog zakona Izazivanje saobraćajne nesreće biti predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom i nadležnom državnom tužilaštvu, objavila je policija.

UHAPŠEN VOZAČ AUTOBUSA

Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić obavio je uviđaj na mestu nesreće gde je autobus sleteo sa autoputa A3 u blizini Slavonskog Broda te je izneo nove detalje o toj tragediji u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a poverđeno nekoliko desetina ljudi.

- Prema do sada utvrđenim činjenicama, radi se o sletanju autobusa na travnatu bankinu s južne strane kolovoza. Autobus je vozio iz Frankfurta u Prištinu, auto prevoznika Deva Tours sa sedištem u Prištini, rekao je Pranjić, prenosi Dnevnik.hr.

- Vozač autobusa je zatečen na mestu nesreće, u međuvremenu je uhapšen. Obavljen je uviđaj, prduzimaju se druge dokazne radnje za pokretanje kaznenog postupka, istakao je Pranjić.

-Za sada imamo informaciju da se radi o 10 smrtno stradalih osoba i 23 teško ili lakše povređenih, dodao je.

Kako je naglasio vozač je uhapšen pod sumnjom da se nepropisno kretao, a kako je dodao o uzroku sletanja sa kolovoza ne može još uvek da s egovori.

-Vozač je rekao da je na trenutak zaspao, ali to ćemo sve naknadno utvrđivati, rekao je Pranjić.

OGLASIO SE HRVATSKI MINISTAR ZDRAVLJA: 15 osoba je teško povređeno, među njima i jedna devojčica

Šef civilne zaštite Damir Trut i ministar zdravlja Vili Beroš otišli su na mesto nesreće. Nakon obilaska bolnice u Slavonskom Brodu, u kojoj je pomoć zatražilo 45povređenih, Vili Beroš se obratio javnosti.

-U nesreći je učestvovalo 69 osoba, 67 putnika i 2 vozača, rekao je Beroš.

Kako je dodao, 15 osoba je teško povređeno.

-U nesreći je bilo i maloletnika, jedna devojčica je teže stradala, rekao je Beroš.

PRIŠTINSKI ZVANIČNIK KASAPOLJI: Ovo je strašna nesreća

U Slavonski Brod stigao je i prištinski zvaničnik Gezim Kasapolji.

- To su sve ljudi koji rade u Nemačkoj i hteli su svoj odmor da provedu na KiM. Čuli smo se sa porodicama povređenih i poginulih, rekao je Kasapolji.

UZROK NESREĆE UMOR?

Kako nezvanično saznaju hrvatski mediji, vozači tog autobusa su odmarali posle Bregane pola sata. Potom su se zamenili.

Pretpostavlja se da je nesreći kumovao umor vozača. Nažalost među poginulima je i jedan od vozača, koji u tom trenutku nije vozio autobus.

ŠEF CIVILNE ZAŠTITE DAMIR TRUT OBRATIO SE JAVNOSTI, POGINUO JE JEDAN VOZAČ. U AUTOBUSU JE BILO I DECE

Šef Civilne zaštite Damir Trut obratio se javnosti.

-U autobusu je bilo 67 putnika i 2 vozača. Nažalost, 9 putnika i jedan vozač su poginuli, rekao je Trut.

-44 putnika su primljeni u bolnicu u Slavonskom Brodu. Osam je teže povređeno, četvoro ih je operisano. 14 putnika i jedan vozač su u policijskoj stanici, čekaju smeštaj u objekt koji će im osigurati županija, rekao je Trut i dodao da je u autobusu bilo dece.

-Prema informacijama koje sam dobio od policije, za 45 minuta će biti otvorena jedna traka i saobraćaj će krenuti, dodao je on, a prenosi Index.hr.

MILANOVIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE

Saučešće porodicama poginulih izrazio je i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi Index.hr.

Zoran Milanović
foto: Profimedia

On je rekao da izražava saučešće porodicama putnika koji su smrtno stradali u saobraćajnoj nesreći, a povređenima je poželeo brz oporavak.

NOVE FOTOGRAFIJE SA LICA MESTA

Hrvatski Jutarnji list objavio je nove fotografije sa mesta nesreće.

Na fotografijama se može videti slupani autobus, koji je sleteo sa autoputa, kao i vatrogasce, policiju i ekipe Hitne pomoći koje pružaju pomoć povređenima.

45 OSOBA JE ZATRAŽILO LEKARSKU POMOĆ, OSAM JE U TEŠKOM STANJU

Uprvanik brodske bolnice dr Josip Samardžić izjavio je da je u bolnicu od jutros primljeno 45 osoba koje su nakon teške nesreće na autoputu kod Slavonskog Broda zatražile lekarsku pomoć, a među njima je osam teško povređenih.

U 11.30 sati u brodskoj bolnici najavljena je konferencija za novinare.

VELIKI JE ZASTOJ U SAOBRAĆAJU, KOLONA DUGAČKA OKO 3 KILOMETRA

Zbog saobraćajne nesreće prekinut je saobraćaj na autoputu A3 između Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smeru Lipovca, navodi se iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Saobraćaj je preusmeren i vozi se obilaznim pravcima, a kolona vozila ispred čvora Slavonski Brod Zapad duga je oko tri kilometra.

SA MESTA NESREĆE JOŠ ODVOZE POVREĐENE

Sa mesta nesreće vozila hitne pomoći još uvek odvoze povređene, a na terenu oko prevrnutog autobusa intervenišu i pripadnici javne vatrogasne službe Slavonski Brod.

RADI SE O AUTOBUSU KOJI JE VOZIO NA LINIJI FRANKFURT - PRIŠTINA

Autobus je vozio na liniji Franfkurt-Priština, a u njemu je bilo oko 60 osoba.

-Bio je pun autobus, rekao je policajac okupljenim novinarima, prenosi SB Online.

Jedna od najtežih nesreća

- Osim policije, na mestu nesreće su i pripadnici vatrogasne službe, a hitna pomoć je dolazila nekoliko puta jer je čak 30 osoba prebačeno u bolnicu. Zasad ne znako koliko teško su te osobe povređene, rekao je načelnik policijske stanice Slavonski Brod Franjo Galić.

- Bio sam na mnogim nesrećama, ali ova je stvarno teška i mislim da ulazi u red najtežih nesreća kojima sam ja svedočio. Autobus je bio pun, ali ne mogu da kažem da li među mrtvima ili povređenima ima i dece. Prema rečima putnika, u autobusu je bilo preko 60 osoba, rekao je načelnik Galić.

OGLASIO SE PREMIJER HRVATSKE ANDREJ PLENKOVIĆ

Uskoro bi na mesto događaja trebalo da dođe i ministar zdravlja Vili Beroš kao i upravnik Civilne zaštite Damir Trut.

O nesreći se na društvenoj mreži Tviter oglasio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- S velikom tugom primili smo vest o sletanju autobusa sa puta kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo sa porodicama žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo saoučešće. Nadamo se da će se povređeni putnici oporaviti. Zbog strašne nesreće razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Ministar Beroš i upravnik civilne zaštite Trut krenuli su prema Slavonskom Brodu kako bi se upoznali sa svim okolnostima nesreće i pružanjem zdravstvene zaštite povređenim, napisao je Plenković na Tviteru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track