KURIR U KNINU: U srpskim selima podno Knina tuga i muk, Hrvatska slavi uz počasnu paljbu i crkvena zvona (KURIR TV)
Foto: Nemanja Nikolić

KURIR U KNINU: U srpskim selima podno Knina tuga i muk, Hrvatska slavi uz počasnu paljbu i crkvena zvona (KURIR TV)

Hrvatska -

Završena je centralna proslava 26. godišnjica vojne operacije "Oluja", koja se u toj zemlji slavi i kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja".

01:19

HRVATSKA PROSLAVLJA DAN POBEDE U KNINU

Na ulicama Knina u ovim trenucima ima hrvatskih branitelja koji polako odlaze, koji nose hrvatske zastave, neki od njih i zastave jedinica hrvatske vojske u kojima su se borili 1995. godine.

Centralna proslava doržana je na stadionu fudbalskog kluba Knin i na proslavi je bilo 750 odabranih branitelja - domoljuba.

Na proslavi su bili i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, a Plenković je rekao da je 5. avgusta 1995. godine u "Oluji" "pobeđena zločinačka velikosrpska politika Slobodana Miloševića".

U isto vreme na Kninskoj tvrđavi podignua je velika hrvatska zastava, a zastavu je uz hrvatske branitelje podigla i hrvatska olimpijka Matea Jelić koja je pre nekoliko dana izjavila kako bi volela da se njen doček u Kninu poklopi sa proslavom "Oluje".

- Danas nije moj dan, danas je dan posvećen hratskim braniteljima. Ponosna sam što sam i ja izabrana da podignem zastavu hrvatske na Kninskoj tvrđavi - rekla je Matea Jelić novinarima.

Posle je bila i počasna paljba, grad su nadletela dva Miga-21, u čast "Oluje" zvonila su i zvona kninskih crkava.

U isto vreme u selima ispod Knina u kojima su nekad živeli većinom Srbi i u kojima danas žive malobrojni povratnici danas je muk, a Srbi se živo, kao da je juče bilo, sećaju strašnih slika iz avusta 1995. godine kada je odavde bilo proterano 250.000 Srba, a njih 2.000 ubijeno ili nestalo.

(Kurir.rs/Z.Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track