UPOZORENJE NAUČNIKA: Jadran je sve ugroženiji, a mi nemamo nikakve planove za umanjivanje štete
Foto: Profimedia

DEVASTACIJA

UPOZORENJE NAUČNIKA: Jadran je sve ugroženiji, a mi nemamo nikakve planove za umanjivanje štete

Hrvatska -

Devastacija Jadrana pojačava se i s kopna, sve češćim nekontrolisanjim nasipanjem obale.

Ako se uskoro ne osmisle i ostvare odlučne mere za zaštitu Jadrana, izvesno je da će se on brzo i nepovratno promeniti i da će značajno izgubiti atraktivnost i ekonomski potencijal, saopšteno je posle naučno-stručnog skupa o zaštiti Jadrana koji je održan na Krku.

Jedna od teza stručnog skupa Mediteranski akcijski dan 2021, sa temom "Pismenost (poznavanje i razumevanje) funksionisanja ekosistema Jadranskog mora", je da, uprkos viševekovnim istraživanjima, još uvek dovoljno ne razumemo funkcionisanje Jadrana, pogotovo nekih njegovih jako ugroženih staništa, naveli su organizatori.

Jadran je sve više ugrožen, pre svega zbog klimatskih promena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolisano šire, sa jako uočljivim štetama u ribarstvu i turizmu, na što još uvijek nemamo ni efikasne odgovore, niti akcione planove za sprečavanje ili barem umanjenje štete.

Devastacija Jadrana pojačava se i sa kopna, sve češćim nekontrolisanim nasipavanjem obalne crte s posve neodgovarajućim materijalima pa i s građevinskim otpadom, prenosi Hina tekst saopštenja.

Zaključci skupa, na kojem je učestvovalo 20ak hrvatskih naučnika, biće poslati na sve relavantne političke i stručne adrese i predstavljeni javnosti, naveli su iz Eko Kvarnera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track