SRAMOTA! KARLOVAC ODAJE POČAST JEDINICI KOJA JE MASAKRIRALA VOJNIKE JNA: Koranski most sada ima drugo ime! Odluka doneta u 3.45!
Foto: Screenshot

Bruka

SRAMOTA! KARLOVAC ODAJE POČAST JEDINICI KOJA JE MASAKRIRALA VOJNIKE JNA: Koranski most sada ima drugo ime! Odluka doneta u 3.45!

Hrvatska -

Koranski most, na kojem je pripadnik hrvatskih snaga Mihajlo Hrastov ubio 13 zarobljenih vojnika JNA preimenovan je u most Specijalne jedinice policije Grom, čiji je propadnik on bio

Odluku je donelo karlovačko Gradsko veće, u kojoj većinu ima HDZ, na sednici koja se produžila do duboko u noć pa je konačna odluka donesena u 3.45 ujutru.

Kako javlja Kaportal, Gradsko veće je usvojilo predlog bivših specijalaca i Poverenstva za gradska oznake, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu. 13 većnika je glasalo za ovaj predlog, četiri su bila protiv, bez suzdržanih, a ostalih ni nije bilo na sednici, s obzirom na to da su većnici SDP-a odlučili da neće učestvovati u raspravi.

Podsetimo, pre 30 godina, 21. septembra 1991. godine, Hrastov je ubio 13 razoružanih rezervista JNA i ranio njih dvoje. U najdužem kaznenom postupku u hrvatskoj istoriji, a nakon što je Županijski sud u Karlovcu doneo tri oslobađajuće presude, njega je Vrhovni sud osudio na četiri godine zatvora.

Iz Gromova govore da je njihov angažman na mostu zaustavio "neprijateljsko delovanje".

"Naša jedinica učestvovala je u svim ključnim akcijama, pri čemu je izgubila 10 svojih pripadnika, 20-ak ih je teže ranjeno, a 50-ak lakše. Zbog iskazane hrabrosti i angažmana pripadnika, jedinica je više puta odlikovana tokom rata", reči su predsednika Udruženja Josipa Slaćanina, koje stoje u obrazloženju akta ove tačke.

"Želimo da podsetimo na naše učestvovanje u obezbeđivanju mosta na reci Korani kao i na septembar 1991. godine, kada su neprijateljske aktivnosti bile na svom vrhuncu. U takvim okolnostima, zahvaljujući našem angažmanu, sprečeno je i zaustavljeno dalje neprijateljsko delovanje, što je ujedno bila i prekretnica u odbrani grada Karlovca", napisao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track