BIH JE POSTALA KUVAJT ZA HRVATE Masovno su prelazili granicu zbog jeftinijeg goriva, evo koliko su uštedeli! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

trgovina

BIH JE POSTALA KUVAJT ZA HRVATE Masovno su prelazili granicu zbog jeftinijeg goriva, evo koliko su uštedeli! VIDEO

Hrvatska -

Nakon najnovijeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, sve je više onih koji svoje limene ljubimce dopunjuju gorivom preko granica, piše Večernji list.

U Hrvatskoj su poskupele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna (1 evro je 7,5 kuna) i najskuplji je u poslednjih sedam godina. Reagovala je i Vlada a na snagu je u ponoć stupila uredba kojom se na mesec dana ograničava cena benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizela na 11 kuna pa je gorivo od ponoći jeftinije.

Pre uredbe Hrvati su kupovali gorivo i u BiH gde je gorivo je u proseku jeftinije za oko dve i po kune po litri. Tako su jednom rezervoaru građani mogli da uštede i do 130 kuna, a na pumpama u Bosanskom Brodu, gde su cene tradicionalno nešto više negoli dublje u Bosni i Hercegovini.

Nakon perioda zatvaranja zbog ograničenja vezanih uz epidemiju koronavirusa, ali i zbog nešto manjih razlika u ceni benzina, na benzinskim stanicama u Bosanskom Brodu u poslednje vreme su ponovo česti automobili s hrvatskim registarskim oznakama.

Uz registracije iz Slavonskog Broda, kojih je najviše, na automobilima se neretko mogu videti i one iz Požege, Osijeka, Đakova, Našice pa i Zagreba. Zanimljivo je da se u nekim pumpama u Bosanskom Brodu nalazi hrvatsko gorivo, koje je tu znatno jeftinije nego u Hrvatskoj.

Akciza su preko granicE puno manje, otuda i razlika u ceni. Na svim pumpama primaju kune, ali kod plaćanja gotovinom trgovci obračunavaju tečaj 1:4 (četiri kune za jednu marku). Stoga se više isplati platiti karticom, jer se tada jedna marka obračunava u protuvrednosti 3,8 kuna.

Većina Brođana koji po benzin idu preko Save kažu da ih na to nije motivisalo najnovije poskupljenje u Hrvatskoj, nego to čine već duže vreme. Gorivo je u susedstvu stalno jeftinije, pa se kratka putovanja preko granica jednostavno isplaćuju.

Hrvati u susednoj državi kupuju i motorna ulja i antifriz, čije su cene takođe niže, ali isto tako i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lekove, deterdžent, toaletni papir, slatkiši i razne druge potrepštine za kuću. Za svaku kupovinu veću od 400 kuna dobijaju povrat PDV-a.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track