SNIMAK KRDA DIVLJIH SVINJA KOD RIJEKE RAZVESELIO HRVATE: Samo dan kasnije ih je drugi snimak rastužio! VIDEO
Foto: Shutterstock

TUGA

SNIMAK KRDA DIVLJIH SVINJA KOD RIJEKE RAZVESELIO HRVATE: Samo dan kasnije ih je drugi snimak rastužio! VIDEO

Hrvatska -

Snimak iz Rijeke sa 12 divljih svinja koji prelaze prugu obišao je i nasmejao Hrvatsku. Ali jutrošnji novi snimak rastužio je mnoge.

Stanovnici još nisu počeli da prepričavaju dogodovštine simpatične bande kada je počeo da kruži novi, ovog puta, šokantan snimak. Na njemu se vidi devet mrtvih životinja.

Divljač na železnici se uništava skoro svaki dan "Ovdje su prošli. Svi u grupama, njih čak petnaestak, veliki mali. Bebe", opisala je Riječanka Tina Bregović.

"Video sam snimak i žao mi je blaga, kao i svakom normalnom čoveku", kaže meštanin reke Petar Mijaljević.

Međutim, iz Hrvatskih železnica poručuju da se to dogodilo pre nedelju dana. Riječani kažu - drago im je što situacija koja ih je nasmijala juče nije imala tužan kraj, ali im je žao.

"Životi svih životinja su podjednako važni. Životnu sredinu u kojoj živimo treba zaštititi", kaže Sara Lea Bažant.

"Prave šume više nema. Sve im je pokupljeno, jagode im se beru, jupin, sve im se pokupilo. Moraju da dođu u grad", tvrdi Boro Stevanović iz Rijeke.

Iz Grada poručuju - divljač na pruzi ubija se skoro svaki dan. "Postoji porezni obveznik HŽ-a, pošto je na njihovoj pruzi, na zemljištu u njihovom vlasništvu. Oni plaćaju troškove. Veterinarska stanica je preko ovlaštenog veterinarskog tehničara obaviještena da te leševe životinja ukloni", kaže Alen Razum, direktor Zavoda. Direkcija za komunalne delatnosti.poslova.

Ali zašto uopšte dolaze u grad? Lovci primećuju da je ovo stresno i za divlje životinje i za stanovnike.

"Došlo je do prekida njihovih selidbenih puteva. Dakle izgradnjom onih puteva koji su im prekidali puteve. Lovci rade veoma naporno u smislu prenosa velikih količina hrane u lovišta, odnosno u šumu", objašnjava Bojan Marković, sekretar. Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.

On ne vidi rešenje. Zakon je nejasan po ovom pitanju. Kada bi ih uspavali i premeštali, divlje životinje bi se vraćale po hranu. Čovek je uništio njihovo prirodno stanište.

Kurir.rs/RTL.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track