MAKRON DONEO, CENA PORASLA? Hrvatska će Rafale platiti 100 miliona evra više od cifre koju je Francuska ponudila na tenderu!
Foto: EPA / BERTRAND GUAY, Profimedia, Shutterstock/Amarin A

jutarnji list

MAKRON DONEO, CENA PORASLA? Hrvatska će Rafale platiti 100 miliona evra više od cifre koju je Francuska ponudila na tenderu!

Hrvatska -

Hrvatska će lovačku eskadrilu F3R Rafal platiti 1,1 milijardu evra, umesto 999 miliona evra koje je Francuska ponudila na tenderu za kupovinu borbenih aviona.

Ovo je na jučerašnjoj sednici Vlade otkrio ministar finansija Zdravko Marić, obrazlažući odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu odbrane da preuzme finansijske obaveze za nabavku višenamenskog borbenog aviona u periodu od 2022. do 2026. godine, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar Marić nije objasnio zašto je od maja, kada je Vlada prihvatila ponudu Francuske, cena porasla za više od 100 miliona evra.

Ugovor o kupovini podrazumeva i obuku 12 pilota, kao i mehaničara i specijalista za pojedine sisteme lovaca, poput elektornike, sistema naoružanja i vatrogasaca. Najvažniji deo aviona "rafal" jeste radar "tales RBE2", reč je o PESA radaru, koji ima nepokretnu antenu i elektronsko skeniranje. Radar može da prati istovremeno 40 ciljeva u vazduhu i napada njih osam.

Procenjeni domet je 180 kilometara i može veoma brzo da menja modove rada i otkriva ciljeve, osim u vazduhu, i na kopnu i na moru. Ovim radarima biće opremljeni "rafali" koje želi da kupi Grčka, dok će oni za Hrvatsku imati slabije radarske sisteme.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track