MILANOVIĆ OPLEO PO KUPOVINI RAFALA, A DOTAKAO SE I BREDLIJA: Zašto Su Plenković i njegov JAGLAC izbrisali kupovinu UBICE TENKOVA?
Foto: Beta, Profimedia

Vojska tačka spora predsednika i premijera

MILANOVIĆ OPLEO PO KUPOVINI RAFALA, A DOTAKAO SE I BREDLIJA: Zašto Su Plenković i njegov JAGLAC izbrisali kupovinu UBICE TENKOVA?

Hrvatska -

Zoran Milanović predsednik Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare, dan posle poptisivanja ugovora o kupovini 12 francuskih borbenih aviona tipa "Rafal" ponovo se dotakao ulaganja u vojsku.

Milanović je upozorio kako potpisane ugovore o kupoprodaji borbenih aviona, ali i o strateškom partnerstvu nito nije video i da uvid u njih nije dozvoljen ni njegovim savetnicima za odbranu.

Milanović je upozorio i kako Francuska slične sporazume ima i sa Grčkom, a Španija sa Turskom koja sa Grčkom nema dobre odnose:

Prodali su Grčkoj 23 Rafala i postpisali strateški sporazum. Španija prodaje oružje Turskoj. Što ako Grčka i Turska zarate? U takvim stvarima treba držati distancu, družba je družba, a služba je služba”, dodao je Milanović.

Rafal, borbeni avion, rafale
foto: EPA/Peter Klaunzer

Konačnu razliku u ceni nabave borbenih aviona Milanović je nazvao skandalom:

“Razlika u ceni, tu će se još napraviti razlika sa kojom smo mogli kompletno opremiti kopnenu vojsku. Ispada da idemo prema 1,2 milijade, što je za mene skandal”, rekao je Milanović.

On je upozorio kako je pored ratnog vazduhoplovstva zanemarena kopnena vojska zbog, kako se čini odustajanja od oklopnih vozila M2 Bradli koje su Amerikanci navodno povoljno nudili:

“Od kopnene vojske se odustalo bez obrazloženja. Stanje u kopnenim snagama je neodrživo, potpuno je izbrisana stavka nabavka borbenih vozila pešadije, ubice tenkova. Ne želim zvučati kao da nas sutra čeka rat, ali briga i planiranje u vojsci je poput brige za vlastite zube.”

Milanović je uporedio je i hrvatsku priliku kupovine vozila Bradli sa mađarskom nabavom oklopnih vozila Lynx.

“Vojska se mora planirano voditi, Amerikanci su praktički poklanjali i to se odbaci bez obrazloženja. Ono što možemo dobiti za milion dolara po komadu, oni (Mađari) plaćaju 12, nešto bolje, ali 12 puta skuplje, istakao je.

Komentarisao je odnose o strateškim odnosima sa SAD-om:

“Radi se o našim leđima, guzici i džepu. Ako se tako kriminalno nemarno odnosimo prema vitalnim resursima, onda možete misliti kako izgleda ostatak zemlje. Kao što je rekao Plenković neće mornarica propasti radi jedne topovnjače, neće ni EU propasti radi Gabrijele Žalac, ali kriminal je kriminal, nezakonitost je nezakonitost…”

“Ljudi koji razmišljaju kao kralj Petar, da nema sutra, ne razmišljaju zašto to nije završeno”, dodao je.

Na pitanju o opremanju kopnene vojske kaže:

“Pitajte Jaglaca, Plenkovićevog ministra, ništa se ne radi.”

Kurir.rs/7denveno.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track