UPOZORAVAJU NA PROBLEM ALI NIKO NE SLUŠA: U Hrvatskoj više od 100 đaka prvaka ponavlja razred
Foto: Shutterstock

imaju i mnogo neopravdanih izostanaka

UPOZORAVAJU NA PROBLEM ALI NIKO NE SLUŠA: U Hrvatskoj više od 100 đaka prvaka ponavlja razred

Hrvatska -

Pre sedam godina prvi razred je palo 213 učenika, tri godine kasnije 161 učenik, a prošle godine, u pandemiji, čak 129.

"Zabrinjavajuće je da ijedno dete padne razred. Obrazovanje je od ogromnog značaja za uspeh u životu, pa i za zdravlje", kaže prof. Gordana Kuterovac sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, piše HRT.

Oni koji godinama rade u nižim razredima, kažu, upozoravaju na problem, ali, nažalost, niko ne sluša.

Učiteljica: U prva dva razreda ne bi trebalo da bude ocena

Učiteljica Ivana Bašić iz OŠ Opuzen smatra da u prva dva razreda ne bi trebalo da bude brojčanih ocena. Na ovaj način bi, dodaje, učenici mogli da steknu radne navike i da se prilagode školi, a nastavnici sistematski da prate napredovanje učenika.

"Imamo ceo stručni tim i školskog lekara za upis deteta u 1. razred. Imamo učiteljicu koja je glavni krivac za pad razreda, a zapravo cela grupa treba da odluči da li je dete spremno za 2. razred ili ne", kaže Sandra Vuk, učiteljica Područne škole Kerestinec.

Ove godine prvi put prvačiće ima Snježana Komarčić iz zagrebačke škole u ​​Središću. Ona smatra da je detetu najvažnije da oseti "da nije samo u ovoj priči i da ima podršku, da nije neuspešno i manje vredno jer mu nešto ne ide".

20.000 neopravdanih izostanaka prvaka

Svi sagovornici HRT-a slažu se da danas svaka škola mora imati psihologa, pedagoga i defektologa. U prilog tome govori još jedan zabrinjavajući podatak - da svake godine učenici prvog razreda imaju više od milion časova izostanaka, od kojih je oko 20.000 neopravdanih.

Kurir.rs/HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track